ΑΠΟΠΕΜΦΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

21:45 6/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Υπέρ της αποπομπής του προέδρου της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου ψήφισε σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας, λίγες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις στο Βουκουρέστι.

Σε σύνολο 432 βουλευτών και γερουσιαστών οι 258 υπερψήφισαν την πρόταση για την καθαίρεση του Μπασέσκου, όπως δήλωσε ο Νταν Ράντου Ρουσάνου, γερουσιαστής της κυβερνώσας Ένωσης Σοσιαλιστών Φιλελευθέρων (USL).

Τώρα με αυτή την εξέλιξη ο πρόεδρος της Ρουμανίας αντιμετωπίζει ενδεχόμενο παύσης και δημοψηφίσματος

για την οριστική αποπομπή του.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, ο οποίος βρίσκεται σε διάσταση με τον Μπασέσκου, επιχείρησε να καθησυχάσει την Ε.Ε για την πολιτική κρίση.

Ωστόσο οι κινήσεις του Βίκτορ Πόντα ερμηνεύονται ως προσπάθειες εδραίωσης της εξουσίας εν μέσω φωνών που τον καλούν να παραιτηθεί εξαιτίας ισχυρισμών ότι μέρος της διατριβής του αποτελεί προϊόν λογοκλοπής.

«Ο κ. Πόντα είναι γνωστός σε όλη την Ευρώπη και πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό ως ο copy-paste πρωθυπουργός», τόνισε ο κ. Μπασέσκου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής.

«Ο copy-paste πρωθυπουργός προσπαθεί να καλύψει το ζήτημα επιδιώκοντας την απομάκρυνση του αρχηγού του κράτους», υπογράμμισε.

Σήμερα η  Κομισιόν απαίτησε από τη Ρουμανία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι η  κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα σχεδίαζε να αντικαταστήσει τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ωστόσο, υπαναχώρησε μετά την διεθνή κατακραυγή, όμως συνεχίζει να εκδίδει μια σειρά από επείγοντα διατάγματα, τα οποία εφαρμόζονται αμέσως, πριν το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορέσει να τα κρίνει.

Σήμερα ο  Βίκτορ Πόντα απάντησε στις «νόμιμες ανησυχίες» των Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων του τονίζοντας ότι «η Ρουμανία θα παραμείνει σταθερή χώρα όπου θα τηρείται το κράτος δικαίου», παρά τη σοβαρή πολιτική κρίση.

«Θέλω να εκφράσω με πολύ σαφή τρόπο τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στις νόμιμες ανησυχίες των ευρωπαίων και διεθνών εταίρων μας αυτή την περίοδο της πολιτικής κρίσης. Η Ρουμανία θα παραμείνει μια σταθερή χώρα όπου το κράτος δικαίου, το Σύνταγμα, οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς κανόνες θα είναι σεβαστοί» είπε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα