Άρχισε το ξήλωμα

Γίνεται πια φανερό πως βαθμιαία το δικαστικό σκηνικό της χώρας θα ανεβάζει Σεξπηρικά δράματα . Εκεί όπου φωλιάζουν στο πυρήνα σκοτεινών ιστοριών η ηθική της εκδίκησης , η έννοια της δικαιοσύνης, η θυσία και η οσμή άθαφτων πτωμάτων. Προηγουμένως , όμως, θα προβάλλονται θρίλερ αλά Χίτσκοκ. Με των εμμονές , συμπλέγματα, ενοχές , νευρώσεις και εκκρεμότητες στην αφήγηση. Η περίπτωση Λαυρεντιάδη είναι τυπικό δείγμα

τέτοιων πολυεπίπεδων χειρισμών. Με σαφές μήνυμα προς το κοινό: οι θεσμοί, έστω και καθυστερημένα, λειτουργούν αποφασιστικά υπέρ της κάθαρσης.

Ακόμα, όμως, πιο ορατό γίνεται ότι οι έλεγχοι, οι ρυθμίσεις , η απονομή δικαιοσύνης που λησμονήθηκαν σε εποχές αμεριμνησίας και αριβισμού επανέρχονται. Όχι για να δοθούν οι άλλοτε προβεβλημένοι και επαινεθέντες μεγαλοεπιχειρηματίες που εξαπάτησαν το κράτος και τη κοινωνία, βορά στη λαϊκή μνησικακία. Κάθε άλλο . Επανέρχονται για να αποκαταστήσουν την τρωθείσα εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Να ενισχύσουν το αίσθημα δικαίου που τραυματίστηκε βαριά από ολιγωρίες, ανεπάρκειες, εξαχρείωση, φαυλότητα, εθελοτυφλία.

Δεν χρειάζεται να γεμίσουν οι φυλακές για να δικαιωθεί η δημαγωγική υστερία, και η μισαλλοδοξία. Ούτε πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι προφυλακίσεις ως υποκατάστατο των οδυνηρών υλικών απωλειών των πολιτών. Ας λείπουν οι άγαρμποι συμψηφισμοί. Από το σωρό της αδικίας, με τη τιμωρία κλεφτών, επίορκων και φοροφυγάδων οφείλει να αναδυθεί στο ηθικό πεδίο η αξιοπρέπεια, η υπερηφάνεια, η κοινωνική συνοχή. Τόσο προφανές και τόσο αυτονόητο που εγκαταλείφθηκε από τις ηγέτιδες ελίτ αυτού του τόπου. Αποτέλεσμα; Η κοινωνία απογοητευμένη να μη πιστεύει ότι ζει σε πραγματική δημοκρατία, με εγγυήσεις ισονομίας και ισοπολιτείας, με προστασία των θυμάτων από τους καλυπτόμενους αενάως διαφθορείς και απατεώνες.

«Στην Ελλάδα απέτυχε η ελίτ» τόνισε πριν δυο βδομάδες ο Σόιμπλε πριν την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ προς τη χώρα. Άλλο ένα μήνυμα των εταίρων και των δανειστών ότι δεν θα ανεχθούν πλέον τη διαχείριση των τεράστιων ποσών που διαθέτουν χωρίς διασφαλίσεις. Και μια χώρα που σε κορυφαίο πολιτικοεπιχειρηματικό επίπεδο έχει λειτουργήσει ως διεφθαρμένη τριτοκοσμική μπανανία χρειάζεται πλέον να τραβηχτούν όλα εκείνα τα βρώμικα νήματα για να ξηλωθεί οριστικά το φρικτά δύσοσμο πουλόβερ με το οποίο έντυνε τη δημοκρατία της, υπονομεύοντάς τη ταυτόχρονα. Δυστυχώς έπρεπε πρώτα να περιδινηθεί η χώρα στο ζόφο της κρίσης ώστε να ξεκινήσει η εκκίνηση μιας δίκαιας κάθαρσης. Το σφύριγμα της έναρξης, πάντως, δόθηκε…

Keywords
Τυχαία Θέματα