Άρειος Πάγος: Τριπλό δίχτυ προστασίας στο περιβάλλον

19:12 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά να εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτοφώρου για όσους παραβιάζουν το νομοθετικό πλέγμα προστασίας του περιβάλλοντος φτάνοντας ακόμα και μέχρι την αλλά και αφαίρεση αδείας για μαγαζιά που προκαλούν ηχορύπανση.

Συγκεκριμένα ο κ. Δασούλας απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους συναδέλφους του επισημαίνει :

1. «Κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας των επικρατουσών συνθηκών και της αυξημένης τουριστικής κινήσεως, παρατηρείται έξαρση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, ιδίως δε με την ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη, απόρριψη και διαχείριση των αποβλήτων, λυμάτων και απορριμμάτων,

ανακύπτει πρόδηλη η ανάγκη, λόγω ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος, για συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση των εισαγγελικών λειτουργών καθώς και των επιφορτισμένων με την πρόληψη, την αποτροπή και τη βεβαίωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων γενικών και ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων».

Εφιστά δε την προσοχή των αρμοδίων παραγγέλλοντας ότι «θα πρέπει, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου εγκλήματος οι παραβάτες αυτών να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών για τα περαιτέρω και σε κάθε άλλη περίπτωση οι σχετικές υποθέσεις να εκδικάζονται κατʼ απόλυτη προτεραιότητα».

2. Πρέπει να γίνει εντατικοποίηση των ελέγχων από πυροσβεστικούς υπαλλήλους ενόψει του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών και υπογραμμίζει πως οι δασικές υπηρεσίες εάν διαπιστώσουν παραβάσεις (ανέγερση κτισμάτων εντός δασών, περιφράξεις, υλοτόμηση, εκχέρσωση, κ.λπ.) πρέπει να συλλαμβάνουν τους υπαίτιους και σε αντίθετη περίπτωση οι δασικοί υπάλληλοι θα αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.

3. Να αφαιρούνται οι άδειες λειτουργίας καταστημάτων ηχορυπαίνουν ενώ θυμίζει ότι για την ηχορύπανση υπάρχει σχετική υγειονομική διάταξη, η οποία προβλέπει για τους παραβάτες αυτόφωρη διαδικασία με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα