Μπάρκο για τη Μικρά Αγγλία

Μικρά Αγγλία
Του Παντελή Βούλγαρη. Διάρκεια: 160′
Mε τους: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Μάξιμο Μουμούρη, Βασίλη Βασιλάκη, Χρήστο Καλαβρούζο, Ειρήνη Ιγγλέση

Ένα σπίτι, ένα μυστικό, ένας άνδρας, δύο αδελφές. Η 20χρονη Όρσα , κλειστός χαρακτήρας, δεν αποκαλύπτει ότι είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ . Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να αποδράσει από την Άνδρο και από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Για τη μητέρα τους,

Μίνα, σύζυγο καπετάνιου, ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον. Την Όρσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον έρωτα της μεγαλύτερης αδελφής της, καπετάνιο πλέον Σπύρο Μαλταμπέ. Άθελά της ναρκοθετεί το ίδιο της το σπιτικό. Το διώροφο που έχτισε με τα εμβάσματα του άντρα της. Στο κάτω σπίτι η Όρσα. Στο πάνω η Μόσχα.
Έχοντας ως πρώτη ύλη το σενάριο της σημαντικής Ελληνίδας λογοτέχνιδας Ιωάννας Καρυστιάνη που έχει βραβευτεί ήδη για το ομώνυμο μυθιστόρημα της, ο Παντελής Βούλγαρης καταδύεται με μαστοριά στην ανθρωπινή ψυχή και στις σχέσεις αγάπης, έρωτα και πάθους.
Παράλληλα περιγράφει με διεισδυτική ματιά τα μουντά, αλλά πλούσια και νοικοκυρεμένα σπίτια των μπαρκαρισμένων ναυτικών, των οποίων οι γυναίκες σηκώνουν μόνες τους τα βάρη της καθημερινότητας, τους καημούς της νύχτας. Με στοχαστική ματιά αφηγείται κινηματογραφικά μία ιστορία, που φωτίζει τις σκιές της καθημερινότητας, τα κρυμμένα μυστικά, τις ταραγμένες σχέσεις και το κόστος της υποταγής σε μια κοινωνία της επαρχίας των δεκαετιών του 30 και του 40, όπου κυριαρχούν οι αυστηρές όσο και αναχρονιστικές επιταγές.
Αξιοποιώντας την καλή φωτογραφία, τα σκηνικά και τα κοστούμια που μεταφέρουν με πειστικότητα τον θεατή σε μια εποχή που εκτείνεται από το 1928 έως και 1950, όπου χρονικά διαδραματίζεται η πλοκή, ο σκηνοθέτης κατορθώνει να παραδώσει στο κοινό μια άρτια ταινία. Μια ηθογραφία με ποιοτικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε μια υψηλής στάθμης παράγωγη, αντάξια διεθνούς επίπεδου.

Behind The Candelabra
Του Στίβεν Σόντερμπεργκ. Διάρκεια:118′
Με τους Μάικλ Ντάγκλας, Ματ Ντέιμον, Ντέμπι Ρέινολντς, Νταν Ακρόιντ, Ρομπ Λόοου

Ο Λιμπεράτσε υπήρξε βιρτουόζος πιανίστας, μοναδικός περφόρμερ και λαμπερός αστέρας στη σκηνή και την Αμερικάνικη τηλεόραση επί δεκαετίες . Το όνομά του, συνώνυμο με το σόου, την ακραία πολυτέλεια και τα κηροπήγια, έγινε γνωστό σε κάθε άκρη του πλανήτη και στη 40χρονη καριέρα του απέκτησε ένα πιστό, φανατικό κοινό. Η ταινία φωτίζει την προσωπική ζωή του , και αφηγείται την ερωτική σχέση του με το νεαρό Σκοτ Θόρσον, από την πρώτη στους συνάντηση μέχρι τον πικρό, δημόσιο χωρισμό τους.
Πρόκειται για τηλεοπτική παραγωγή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες των μεγάλων στούντιο. Ο δε σκηνοθέτης Σόντμπεργκ οδηγεί ευχάριστα τη ταινία πιο βαθιά από μια απλή βιογραφίας και πέρα από τον ηδονισμό τον πλούτο, τη φήμη, τη φανταχτερό επίδειξη και τις νευρωτικές μυστικές ζωές των διασημοτήτων. Πάνω απ’ όλα, όμως, αποτελεί ένδειξη καλλιτεχνικής ποιότητας και προσωπικής συγκρότησης των δύο πρωταγωνιστών που δεν διστάζουν να τσαλακώσουν την εικόνα την οποία έχει το κοινό γι αυτούς υποδυόμενοι πειστικά τους εξεζητημένους ρόλους gay.
Ο Μάικλ Ντάγκλας στο ρόλο του Λιμπεράτσε καταφέρνει να αποδώσει χωρίς υπερβολές και με εκφραστικό μέτρο τον ιδιόρρυθμο, πληθωρικό όσο και kitsch αυτό καλλιτέχνη, αποδίδοντας εξαιρετικά τον πολυσυλλεκτικό ομοφυλόφιλο ερωτισμό, τη κοινότυπη ζηλοτυπία, τις μικροκακίες, τη σχέση με τη μαμά του και τα μήντια, το όραμά του για τις σόου μπίζνες, τα ναρκωτικά, τις πλαστικές εγχειρήσεις,την ασθένεια του από ΑIDS. Ταυτόχρονα ο Ματ Ντέιμον στέκεται ισάξια δίπλα του ως το τεκνό-εραστής από την επαρχία που μπλέκει σε περιβάλλον χλιδής, επίδειξης, ερωτικού ανταγωνισμού.

Carrie
Της Κίμπερλι Πιρς. Διάρκεια: 100′
Με τους Κλόε Γκρέις Μόρετζ, Τζούλιαν Μουρ, Τζούντι Γκριρ, Άλεξ Ράσελ, Μισέλ Νόλντεν.

Ένα περιθωριοποιημένο κορίτσι ζει μαζί με τη φανατικά θρησκευόμενη μητέρα του, ενώ έχει ήδη ανακαλύψει ότι διαθέτει τηλεκινητικές ικανότητες. Όταν οι συμμαθητές της θα αρχίσουν να τη φοβερίζουν και να καταστρώνουν χοντροκομμένες φάρσες σε βάρος της, η Carrie θα φτάσει στα όρια της και θα εκδικηθεί τους πάντες την ημέρα του χορού του σχολείου.
Πρόκειται για remake που αποδίδει τον απαραίτητο σεβασμό στο αρχικό φιλμ του 1976 των Brian De Palma και του δεξιοτέχνη του τρόμου Stephen King. Η επιλογή μιας γυναίκας στην θέση της σκηνοθέτιδας σε μια ταινία όπου οι λεπτές αποχρώσεις της γυναικείας ψυχοσύνθεσης αποτελούν σημαντικότατο στοιχείο στην όλη εξέλιξη του θρίλερ χαρίζει μια πιο σύγχρονη οπτική ματιά και χροιά στην εμβληματική ταινία.

Εκεί Που Δεν Το Περιμένεις
Enough Said
Της Νικόλ Χολοφσίνερ. Διάρκεια: 93′
Με τους Τζο Γκαντολφίνι, Τόνι Κολέτ, Κάθριν Κίνερ, Τζούλια Λούις Ντρέιφους, Μπεν Φαλκόνε

Μια μητέρα χωρισμένη και μόνη, απολαμβάνει τη δουλειά της ως μασέζ έχοντας έναν συνεχή φόβο για την επικείμενη αποχώρηση της κόρης, η οποία ετοιμάζεται να φύγει για σπουδές. Γνωρίζει έναν γλυκό και αστείο εργένη, με τον οποίο μάλιστα τυγχάνει να μοιράζονται και τις ίδιες ιδέες. Όσο η ρομαντική σχέση ανάμεσα στους δυο, ανθίζει, η μασέζ αποκτά μια καινούρια φίλη και νέα της πελάτισσα η οποία είναι μια όμορφη, «σχεδόν τέλεια» ποιήτρια, που δεν μπορεί με τίποτα να σταματήσει να «θάβει» τον πρώην άντρα της. Γεγονός που δημιουργεί αναταράξεις και στη σχέση του ζευγαριού.
Βραδυφλεγές χιούμορ από μια έξυπνη όσο και αστεία ρομαντική κωμωδία που γλιστρά αβίαστα από τη καταστροφή στα γέλια. Το καλογραμμένο σενάριο περιγράφει τα κουσούρια των ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ ενηλίκων, τα οποία απογειώνει η χημεία των χαρισματικών πρωταγωνιστών, ιδιαίτερα του μακαρίτη του Γκαντολφίνι, στην οθόνη.

Ο Χορός της Πραγματικότητας
The Dance of Reality
Του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι. Διάρκεια:130′
Με τους Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, Πάμελα Φλόρες, Χερέμιας Χέρσκοβιτς

Ένα αγόρι γεννιέται το 1929 στην Τοπκαπίλα, μια μικρή παραλιακή πόλη στην άκρη της Χιλιανής ερήμου. Μεγαλώνοντας μέσα σε μια ξεριζωμένη οικογένεια, θα γνωρίσει από νωρίς τη γοητευτική γραμμή ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα και θα επιλέξει να ζήσει ακριβώς εκεί. Το αγόρι το λένε Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι και, προχωρώντας, θα γίνει σπουδαίος σκηνοθέτης.
Όποιος έχει, έστω μια φορά, βυθιστεί στο μαγικό, ονειρικό σύμπαν του σπουδαίου Χιλιανού μαέστρου, θα ενθουσιαστεί μ’ αυτήν την ευκαιρία να ξανακάνει το παραμυθένιο ταξίδι. Οι υπόλοιποι, απλώς θα γνωρίσουν μια ιδιοφυΐα και θα παρακολουθήσει μια βιογραφική ταινία που λειτουργεί σαν ένα ποιητικό σουρεαλιστικό υψηλού επιπέδου παραμύθι με αρχή-μέση-τέλος. Επιμύθιο: ένας ζωντανός θρύλος του κινηματογράφου δικαιούται έναν φόρο τιμής στο έργο του.


Ο Aπρόσκλητος Επισκέπτης
Homefront
Του Γκάρι Φλέντερ. Διάρκεια:103′
Με τους Τζέισον Στέιθαμ,Τζέιμς Φράνκο, Ρασέλ Λεφέβρ, Γουινόνα Ράιντερ, Κέιτ Μπόσγουορθ, Φρανκ Γκρίλο

Ένας πρώην αστυνομικός της Αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών, που μετακομίζει σε μια ήσυχη γειτονιά για να κάνει μια καινούρια αρχή με την οικογένειά του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν μεγάλο έμπορο ναρκωτικών. Τότε, θα αναλάβει να επιβάλλει την τάξη… Ταινία δράσης, το σενάριο της οποίας υπογράφει ο θρύλος των περιπετειών Σιλβέστερ Σταλόνε. Ακριβώς γι αυτό και παραπέμπει σε ταινία από τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα. Κλασικό ρετρό, στη συνταγή της προβλέψιμης περιπέτειας με καλούς, κακούς και αδυσώπητη δράση με όπλα, βία και κορίτσια.

Αη Βασίλης Τζούνιορ
The Magic Snowflake
Του Λικ Βινσιγκέρα. Διάρκεια:85′

Το Συμβούλιο των Συνταξιούχων Άγιο-Βασίληδων θα αναγκαστεί να απαλλάξει από τα καθήκοντα του το νέο Άγιο Βασίλη , τον 7χρονο Νίκολας και να αναθέσει τη δουλειά σε κάποιον πιο έμπειρο, ώστε να προλάβουν να μοιραστούν τα δώρα στην ώρα τους. Για να ξανακερδίσει τη δουλειά του, ο Νίκολας θα πρέπει να ξαναβρεί τη χαμένη του αθωότητα, τη φρεσκάδα και την ανεμελιά της παιδικής του ηλικίας. Απλοϊκό ανιμέισον γαλλικής παραγωγής χάριν της εορταστικής περιόδου με μήνυμα για τις συνέπειες του «θέλω-να- μεγαλώσω-πριν-την-ώρα μου».


Runaway Day
Του Δημήτρη Μπαβέλα. Διάρκεια: 82′
Με τους: Μαρία Σκουλά, Μάκη Παπαδημητρίου, Ερρίκο Λίτση, Κωνσταντίνο Σταρίδα, Εύα Βόγλη, Υβόννη Μαλτέζου, Χρήστο Στέργιογλου

Η Μαρία και ο Λουκάς αποφασίζουν να τραπούν σε φυγή από τα σπίτια τους. Καθένας τους βρίσκεται αντιμέτωπος με τα προσωπικά του προβλήματα: Η Μαρία είναι εγκλωβισμένη σε ένα γάμο με το νεόπλουτο Δημήτρη μεγαλώνοντας τα δυο παιδιά τους. Ο Λουκάς είναι άνεργος, πνιγμένος στα χρέη και φροντίζει παράλληλα την άρρωστη μητέρα του.
Δραπετεύοντας από τις προσωπικές τους φυλακές αναλώνονται σε μια σειρά από μικρές και μεγάλες παρανομίες, ενώ παράλληλα συναντούν ιδιαίτερους χαρακτήρες μέσα στη σύγχρονη Αθήνα, μια πόλη που βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση.
Ασπρόμαυρη ταινία 16mm βασισμένη σε γνώριμα μοτίβα από b-movies που έχει σκοπό να απεικονίσει την απελπισία που νιώθουν οι Νεοέλληνες.

Ο Δρόμος του Ορφέα
Του Κώστα Κολημένου. Διάρκεια: 72′
Με τους: Μπίλιω Καλιακάτσου, Γιάννη Χρηστοδουλιά, Μπίλη Στάμο

Η Νίκη ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της και τον επτάχρονο γιο της, Ορφέα. Η νεαρή γυναίκα παγιδευμένη σε ένα βαρετό γάμο, συναντά και ερωτεύεται τον Γιάννη, ένα νεαρό μποέμ άντρα της πόλης. Και οι δύο αισθάνονται μια ισχυρή έλξη που κυριαρχεί το σώμα και την ψυχή τους, και αποφασίζουν να δραπετεύσουν στην ελληνική φύση. Η επιστροφή στη μεγάλη πόλη θα φέρει αλλαγές και θα σηματοδοτήσει νέες απρόβλεπτες εξελίξεις.Ο Ορφέας θα εξαφανιστεί και η Νίκη θα αναγκαστεί να επιστρέψει βίαια στην πραγματικότητα.
Μία ακόμη ελληνική ταινία της «κρίσης», που γυρίστηκε επί δύο χρόνια χάρη στη συλλογική δουλειά φίλων και συνεργατών του σκηνοθέτη που δημιουργεί μια ιστορία πάθους, όπου ο έρωτας συναντά τα ακατέργαστα συναισθήματα.

Keywords
γνώμονα, διώροφο, ματ, φιλμ, king, τζουλια, μπεν, νέα, dance, δραση, magic, αθωότητα, αθηνα, μετρο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τζουλια 2 μαυροι, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, τζουλια αλεξανδρατου 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, ειρήνη παπαδοπούλου, κοινωνια, γυναικα, δουλεια, δωρα, θριλερ, θρυλος, καριερα, μητερα, ναρκωτικα, ονειρα, πηνελοπη, τηλεοραση, υλη, φωτογραφια, χημεια, χορος, ωρα, movies, αβιαστα, αθωότητα, αλεξ, αστεια, βιρτουοζος, βρισκεται, γεγονος, γειτονια, γινει, γνώμονα, δημοσιο, δρομος, διώροφο, εγινε, ευα, ευκαιρια, ειρηνη, ελξη, εξελιξη, εποχη, ζωη, υβοννη, ιδεες, ιδιο, εικονα, φιλμ, κειτ, κοστουμια, κωμωδια, μαμα, ματια, ματ, μοιρα, μυστικο, μοσχα, μπεν, μαρια, μυθιστορημα, μυστικα, νικη, νικο, ογδοντα, οθονη, οικογενεια, ομορφη, ονομα, ορια, οραμα, ορφεας, παιδια, περιβαλλον, προβληματα, ψυχη, ρασελ, ρετρο, ρολο, σεναριο, συζυγο, σειρα, συνταγη, σωμα, σοου, σοφια, σπιτι, σπιτια, συμπαν, το αγορι, τονι, φαντασια, φαρσες, φυγη, φυση, φημη, φορα, χιουμορ, χρονικα, αγορι, dance, μποεμ, εγχειρησεις, φυλακες, γελια, γλυκο, ιδιαιτερα, κακος, χροια, king, κωνσταντινου, magic, μια φορα, σκηνη, σκηνικα, ταξιδι
Τυχαία Θέματα