«Χαλάρωση» θέλουν οι πολιτικοί, σκληρά μέτρα οι τεχνοκράτες

Του Βαγγέλη Δουράκη

Όχι νέα μέτρα για την Ελλάδα, διαμηνύουν τώρα Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Μετά το σοκ που προκάλεσαν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλώντας για πρόσθετα μέτρα 6,7 δισ. ευρώ, την σκυτάλη πήραν οι πολιτικοί προϊστάμενοι της τρόικα

που φανερά ρίχνουν τους τόνους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος τόνισε μιλώντας για την Ελλάδα πως «τώρα που χαμηλώσαμε τα ελλείμματα έχουμε και τη δυνατότητα να περιορίσουμε το ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Με τις δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αποτυπώνει την πρόθεση των δανειστών να μπει «φρένο» στην συζήτηση για νέο σκληρό πακέτο μέτρων, ώστε να αποφευχθούν νέες κοινωνικές εντάσεις που θα βάλουν εμπόδια στον δρόμο της ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη.

«Ομπρέλα προστασίας» πάνω από την Ελλάδα άνοιξε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι που απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και προανήγγειλε νέο «πακέτο βοήθειας».

Όπως δήλωσε «το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαρκεί έως το 2016, ενώ το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συζητηθεί σύντομα και δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχει σενάριο χρεοκοπίας για την Ελλάδα».
Μάλιστα, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι εντός στόχων.

Αν και οι πολιτικοί δείχνουν διάθεση να βάλουν «νερό στο κρασί» τους, εντούτοις οι τεχνοκράτες της τρόικα Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, έχουν πολύ σκληρές απαιτήσεις:
Στον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα ήδη έχουν θέσει το αίτημά τους η Αθήνα να αποφασίσει από τώρα νέο πακέτο μέτρων για το 2015-’ 16, αφήνοντας ανοιχτό και το 2014.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα των απολύσεων διαμηνύουν στον υπουργό διοικητικής Μεταρρύθμισης οι πιστωτές καθώς θέλουν να μην «μετρήσουν» περίπου 5.000 συμβασιούχοι και εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες στον αριθμό των υπαλλήλων που αποχωρούν από το δημόσιο και άρα να χρειάζονται περίσσότερες απολύσεις υπαλλήλων από συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών μέσα στο 2013, αλλά και διαθέσιμων το 2014.

Με φόντο την «τρύπα» στα ασφαλιστικά Ταμεία ζητούν από τον υπουργό Εργασίας να επιβάλλει φόρο στις επιχειρήσεις υπέρ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και να μειώσει τις συντάξεις. Ήδη το υπουργείο Εργασίας αναζητά ισοδύναμα μέτρα.

Από τον υπουργό Ανάπτυξης ζητούν να μην βιαστεί να βγάλει στο σφυρί των ΟΣΕ και θέτουν θέμα παράνομων κρατικών ενισχύσεων.
Η πίεση που ασκούν οι τεχνοκράτες, ειδικά από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα μέτρα ίσως δεν είναι τυχαία και έχει να κάνει με την απαίτηση της Ουάσιγκτον για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους: Τραβώντας το σχοινί στα άκρα σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία σιγοβράζει, το Ταμείο επιχειρεί να «σπρώξει» την Ευρώπη σε αποφάσεις για το «κούρεμα» του χρέους και να διασφαλίσει ότι θα πάρει τα χρήματά του πίσω.

Keywords
Τυχαία Θέματα