ΧΑΜΗΛΗ ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου τα οποία θα αποτυπώνουν την ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρήσης. Μέχρι την Πέμπτη 31 Μαΐου όλες οι τράπεζες θα έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Την αρχή θα κάνει την Τετάρτη 30 Μαΐου η Εθνική Τράπεζα, ενώ θα ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 31 Μαΐου, η Eurobank EFG, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών τα αποτελέσματα θα πραγματοποιήσουν νέα «χαμηλή πτήση» και θα αποτυπώνουν την περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών τα έσοδα θα είναι σημαντικά μειωμένα, ενώ μεγάλη είναι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτέλεσμα της κακής οικονομικής κατάστασης. Περαιτέρω πίεση δημιουργεί το αυξημένο κόστος καταθέσεων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των εκροών καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο και μετά οι οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, η ανησυχία για την έκβαση της κρίσης ενισχύεται ενώ τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα προκαλούν οι εκροές καταθέσεων.

Χθες συνεδρίασαν τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank EFG, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς για να δώσουν το «πράσινο φως» στις συμβάσεις προεγγραφής και στην κατάθεση των αιτήσεων προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προκειμένου να λάβουν την κεφαλαιακή ενίσχυση. Το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί να καταβάλει ως προκαταβολή έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου 6,9 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 4,2 δισ. ευρώ στη Eurobank, 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με το σχέδιο για την προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, το ΤΧΣ θα μεταφέρει στις τράπεζες ομόλογα του EFSF συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα θα πιστωθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Τα κεφάλαια μεταφέρονται στις τράπεζες ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου, οι όροι των οποίων παραμένουν άγνωστοι. Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστούν από την επόμενη κυβέρνηση και εκεί θα αποσαφηνιστεί αν τελικά θα δοθούν κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών στο εγχείρημα ή θα επικρατήσει η λογική του διοικητικού ελέγχου από τον δημόσιο τομέα.

Τα κεφάλαια θα μεταφερθούν στις τράπεζες την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την οικονομία, που θα συμβάλει στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Με τα ομόλογα που θα λάβουν οι τράπεζες, θα αποκαταστήσουν την κεφαλαιακή τους βάση (θα διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8%), γεγονός που θα τους επιστρέψει να αντλούν ρευστότητα απευθείας από το ευρωσύστημα (αντί της έκτακτης διαδικασίας ELA που χρησιμοποιούν σήμερα). Παράλληλα θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα ως εγγύηση για την άντληση

Keywords
Τυχαία Θέματα