Χειρονομίες εμπιστοσύνης από τη Τουρκία ζητάει ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών

Σύμφωνα με τον υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, η προτεραιότητα της κυπριακής κυβέρνησης είναι κατ΄αρχην η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

«Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια μιας δεύτερης αποτυχίας» των διαπραγματεύσεων, δηλώνει ο κ. Κασουλίδης, οποίος δηλώνει πεπεισμένος ότι το έντονο ενδιαφέρον της Άγκυρας για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων σχετίζεται με την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Κύπρο

και ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να επιβάλει μια λύση στα μέτρα της. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν όμως σε «σωστό κλίμα», τονίζει και αναφέρει μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να το δημιουργούσαν.

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, είναι η Άγκυρα να άρει το βέτο της για τη συμμετοχή της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» και το ίδιο να κάνει από την πλευρά της η Λευκωσία, να άρει δηλαδή το δικό της βέτο για μια συμφωνία της Τουρκίας με τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κασουλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κύπρος να συμβάλει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως μια «χειρονομία εμπιστοσύνης» που θα υποδήλωνε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου θα είχαν μια «πραγματική ευκαιρία» να πετύχουν, θα ήταν σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδης, μια παλιότερη πρόταση της Λευκωσίας, δηλαδή, η επιστροφή των Βαρωσίων στους ελληνοκύπριους και αντί αυτού οι τουρκοκύπριοι να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου για τις εμπορικές τους συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα