«Χωρίς τη δόση δεν θα είχαμε καμία ελπίδα»

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι χωρίς τη δόση η Ελλάδα δεν θα είχε καμία ελπίδα και υποστήριξε ότι με τη δόση «Θα φρενάρουμε την ύφεση, θα δοθούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, θα σταματήσει η κατάρρευση, θα αλλάξει η ψυχολογία και θα δοθεί ελπίδα -ειδικά στα νέα παιδιά». Όπως είπε, «πιστεύω πραγματικά ότι η εκταμίευση

της δόσης θα επηρεάσει τη ζωή όλων μας».

Ανέφερε ως επιτυχία της κυβέρνησης ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα κατάφερε να μείνει στο ευρώ, λέγοντας ότι πολλοί είχαν βέβαιη την επιστροφή στη δραχμή.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα βγαίνει από το επίκεντρο του προβλήματος εγκαίρως, καθώς όλο και περισσότερα κράτη πλήττονται από την κρίση. Την ώρα που το περιβάλλον χειροτερεύει, γινόμαστε πιο αξιόπιστοι και σπάμε έναν κύκλο απομόνωσης, είπε και σημείωσε: «Ίσως η ιστορία κάποτε να καταγράψει ότι μόλις προλάβαμε».

Απέρριψε κατηγορηματικά την κριτική που δέχεται, επιμένοντας ότι μπαίνουν οι βάσεις της ανάκαμψης. Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «η αμφισβήτηση ότι αυτό δεν ήταν καλή εξέλιξη [σ.σ. της εκταμίευσης] μπαίνει στα όρια του κωμικού και του τραγικού».

Αν και τραπεζικά στελέχη έχουν ήδη δηλώσει ότι οι πόροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα μεταφραστούν άμεσα σε ενίσχυση της ρευστότητας, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μάλλον αισιόδοξος. «Μόλις γίνει ανακεφαλαιοποίηση, θα καλέσουμε τις τράπεζες για να δούμε την επόμενη μέρα», είπε

Αναζητούνται επενδυτές

«Η επόμενη ημέρα έχει ήδη ξεκινήσει», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση». Δήλωσε ότι θα συναντηθεί μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με τον επίτροπο Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια για θέματα ΕΣΠΑ, επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το πρωί της Δευτέρας θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη δυνατότητα νέων επενδύσεων.

Τραπεζική ένωση

Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε θετικές επιπτώσεις από τη συμφωνία για τον μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών και τη μελλοντική τραπεζική ένωση στην Ευρώπη.

«Με τον νέο μηχανισμό το χρέος κρατών δεν θα παρασύρει τις τράπεζες. Η αποδυνάμωση τραπεζών δεν θα παρασύρει τα δημοσιονομικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

Εκτίμησε ότι η δημιουργία του εποπτικού μηχανισμού μπορεί να δρομολογήσει μελλοντικά την ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τα τραπεζικά βάρη, ελαφρύνοντας το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η συμφωνία στις Βρυξέλλες οδηγεί στην εγγύηση των καταθέσεων, σημειώνοντας ότι αποτελεί θετική εξέλιξη για τη ρευστότητα.

Σχολιάζοντας τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών, υπογράμμισε ότι ζητήματα όπως τα ευρωομόλογα δεν είναι πλέον «απαγορευμένα».

Keywords
Τυχαία Θέματα