ΧΡΕΟΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

Σε ύφεση παραμένει η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο Ιουνίου 2012. Παραμένει η αβεβαιότητα και ο αποκλεισμός της χώρας από τις διεθνείς αγορές. 

Οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο του Ιουνίου, της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου,

η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τα δημόσια οικονομικά και ο εδώ και καιρό αποκλεισμός της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές, εντείνουν τις αρνητικές συνέπειες στην καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη. Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός αναμένεται αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της ΚΤΚ λόγω κυρίως της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ.

Το 2012 ο πληθωρισμός στην Κύπρο αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,2% σε σύγκριση με 3,5% το 2011, λόγω κυρίως της επίδρασης των τιμών ενέργειας. Η ανεργία το 2012 αναμένεται να ανέλθει στο 10,1%, φθάνοντας έτσι σε νέο ιστορικά ψηλό επίπεδο, εξαιρουμένης της περιόδου της τουρκικής εισβολής, ενώ το 2013 αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο 10,8%.

Η αβεβαιότητα σε σχέση με περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν ή όχι για τη δημοσιονομική εξυγίανση, η πιθανότητα ένταξης στον Μηχανισμό Στήριξης, η μείωση της κερδοφορίας των εταιρειών και του ιδιωτικού πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς και η αύξηση στην ανεργία, έχουν, σύμφωνα με την Δελτίο  συμβάλει σημαντικά στο αρνητικό κλίμα και στη δημιουργία περαιτέρω αβεβαιότητας τόσο στο καταναλωτικό όσο και στο επενδυτικό περιβάλλον.

Το 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 0,3% και 0,8% με το ΔΝΤ, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ, να είναι πιο αισιόδοξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

- Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας το 71,6%. Η αύξηση αυτή εξηγείται σε μεγάλο βαθμό, από τη διεύρυνση στο πρωτογενές έλλειμμα γύρω στο 4% του ΑΕΠ, καθώς και την καταβολή της πρώτης δόσης του δανείου από τη ρωσική κυβέρνηση γύρω στο 3,3% του ΑΕΠ για προεφοδιασμό των σημαντικών χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους για το 2012.

- Τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν σημαντική ετήσια αύξηση κατά 9,5%, ενώ οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν οριακά κατά 0,6%.

- Αναφορικά με το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ), αυτό σημείωσε περαιτέρω αύξηση στο 72,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με 69,7% κατά το τέλος του 2011, κυρίως λόγω της καταβολής των δύο τελευταίων δόσεων του δανείου από τη ρωσική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα, βρισκόμαστε ενώπιον μιας εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας για την οικονομία της χώρας, αλλά και της ζώνης του ευρώ ως σύνολο. Οι αρνητικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και ιδιαίτερα η δημοσιονομική κρίση που έπληξε την ελληνική οικονομία επηρέασαν αναπόφευκτα και την κυπριακή οικονομία, η οποία συνδέεται με την οικονομία της Ελλάδας, ειδικότερα μέσω του τραπεζικού

Keywords
Τυχαία Θέματα