ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΝΟΕΜΒΡΗ

Η έλλειψη ρευστότητας που στραγγαλίζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το βασικό θέμα της δίωρης συνάντησης που είχε ο επικεφαλής της Task Force Χ. Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, που εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στον Νοέμβριο θα ξεμπλοκάρουν τα ποσά που προορίζονται για την τόνωση της οικονομίας.

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Φυσικά και συμμερίζομαι την ανησυχία του επιτρόπου Hahn σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας», δήλωσε ο επικεφαλής της Task Force μετά τη συνάντηση με

τον υπουργό Ανάπτυξης αφήνοντας και αυτός, μετά τον επίτροπο Hahn αιχμές κατά της ΕΤΕπ για την υλοποίηση του προγράμματος παροχής εγγυήσεων προς τις ΜμΕ.

Για το ίδιο θέμα κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης άφηναν να εννοηθεί ότι το πρόβλημα δεν ξεκινά από την κεφαλή της ΕΤΕπ αλλά εκπορεύεται από κατώτερα στελέχη της Τράπεζας. Τα ίδια ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» κανονικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι κλειδί για την ρευστότητα αποτελεί η συμφωνία με την τρόικα.

Ο επικεφαλής της Task Force σημείωσε ότι στόχος είναι να βρεθεί λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα σημειώνοντας ότι γίνονται συζητήσεις για εγγυήσεις από το ελληνικό κράτος και πολύ σύντομα θα έχουμε κάποια αποτελέσματα.

Σημείωσε ακόμη ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει πως θα εξελιχθεί η συνεργασία ΕΤΕπ και ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Task Force συνεργάζεται για να βρεθούν λύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να πέσει ρευστό στην αγορά με ορίζοντα πριν από το τέλος του 2012 για project που έχουν συμφωνηθεί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στο θέμα της ρευστότητας επισημαίνοντας πάντως ότι καταβάλλονται προσπάθειες να ξεπεραστούν, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα για τις ΜμΕ θα υλοποιηθεί κανονικά και τα χρήματα θα πέσουν στην αγορά όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Αναφορικά με τη συνεργασία με την ΕΤΕπ σημείωσε ότι αυτή την ώρα γίνονται συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ενώ θεωρεί ότι αν υπάρξει καλή θέληση και από την ΕΤΕπ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν θετικά νέα παροχής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός σημείωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οριζόντια μέτρα για την αγορά των καυσίμων και εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις και επιπλέον μέτρων για την αγορά λιανικής. Επίσης τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το σχέδιο για τις Εξαγωγές.

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα ενώ εκτίμησε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε και ιδιαίτερη μνεία στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα σκαρφάλωσε μέσα σε μια χρονιά από την 100η θέση στην 78η.

Keywords
Τυχαία Θέματα