Δεν έχει ταμπού με το 39ωρο ο Γάλλος πρωθυπουργός

Μπορεί η τοποθέτηση του Ερό  στην εφημερίδα Le Parisien/Aujourd’hui en France να έφερε ικανοποίηση στους εργοδότες ωστόσο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα συνδικάτα, αλλά και από την αντιπολίτευση.

Πιο ειδικά ερωτηθείς σχετικά με την γαλλική ανταγωνιστικότητα, ο Ερό είπε ότι η επάνοδος σε μια εργάσιμη εβδομάδα «39 ωρών» είναι κάτι το οποίο θα προκαλούσε αντιπαράθεση και έντονο «δημόσιο διάλογο» για να προσθέσει στη συνέχεια: «Αλλά γιατί όχι. Δεν υπάρχει θέμα-ταμπού. Δεν είμαι δογματικός».

Ωστόσο προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός τονίζοντας ότι  προς το παρόν η κυβέρνηση δεν προτίθεται

μεταρρυθμίσει το νομικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι η  δήλωση του κεντροαριστερού Γάλλου πρωθυπουργού έγινε πριν από την δημοσιοποίηση μιας έκθεσης που είχε ζητήσει η κυβέρνηση, την επόμενη Δευτέρα, που θα περιέχει προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η  μείωση των ωρών εργασίας ήταν η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος το οποίο κυβερνούσε τη Γαλλία στην διάρκεια μιας περιόδου ταχείας ανάπτυξης, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αρκετοί μεταξύ των μεγάλων εργοδοτών στη Γαλλία διατείνονται ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αύξησε υπερβολικά τα εργατικά κόστη και άρα επιδείνωσε τη θέση τους στις διεθνείς αγορές.

«Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι η Γαλλία έχει εξασθενίσει και πρέπει να ανάψουμε ξανά την μηχανή», είπε ο πρωθυπουργός.

Τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του προσπάθησε να καταλαγιάσει ο  Ερό, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του δικτύου France Info.

«Είπα ότι τίποτε δεν είναι ταμπού. Αλλά αυτό δεν είναι ένας σκοπός υπέρ του οποίου τάσσεται η κυβέρνηση. Δεν θα υπάρξει ανάκληση του 35ώρου διότι δεν είναι αυτή η αιτία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε»,  έσπευσε να καθησυχάσει ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Η Λοράνς Παριζό, επικεφαλής της ένωσης εργοδοτών MEDEF, χαιρέτισε τις δηλώσεις του Ερό κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά νέα», ενώ αντιθέτως ηγετικά στελέχη των συνδικάτων αντέδρασαν αρνητικά. «Εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να επιτεθεί στην εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, θα μας βρει μπροστά της», δήλωσε ο Φρανσουά Σερέκ, επικεφαλής του συνδικάτου CFDT.

Σημειώνεται ότι η  σταδιακή θέσπιση των 35 ωρών είχε θεωρηθεί ένα κοινωνικά προοδευτικό μέτρο, με στόχο να ενθαρρυνθούν οι εργοδότες να προσλαμβάνουν περισσότερους με την θέσπιση υψηλότερης αποζημίωσης για τις υπερωρίες πέραν του 35ώρου. Ο Νικολά Σαρκοζί, ο συντηρητικός πρόεδρος που έχασε τις εκλογές του Μαΐου από τον Φρανσουά Ολάντ, είχε μεταβάλει σημαντικά το μέτρο προσφέροντας φοροαπαλλαγές ώστε να μειώνεται το εργατικό κόστος αλλά δεν είχε τολμήσει να προσπαθήσει να το καταργήσει πλήρως.

Μιλώντας στο RTL, ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Μισέλ Σαπέν είπε ότι διαφωνεί με «την ακύρωση του 35ώρου», που το CFDT και άλλα συνδικάτα θεωρούν «κοινωνικό κεκτημένο».

Η δεξιά αντιπ

Keywords
Αναζητήσεις
39ωρο πασοκ
Τυχαία Θέματα