Δεν φταίει ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής – Φταίει η ελληνική οικονομία

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή», ο επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής του Τμήματος Ερευνών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογραμμίζει ότι «Για να πετύχει το πρόγραμμα όπως είχε σχεδιασθεί, η Ελλάδα χρειαζόταν να πάνε πολλά πράγματα καλά. Σε ένα πρόγραμμα κρίσης υπάρχουν πάντα άγνωστες πτυχές». Αναφορικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή ο Ολιβιέ Μπλανσαρ διευκρινίζει ότι «είναι ένα από τα πολλά συστατικά που πιθανώς επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα, και στην περίπτωση της Ελλάδας

η επίπτωσή του ελαχιστοποιήθηκε από άλλους απρόβλεπτους παράγοντες». Εξηγεί, παράλληλα, ότι «Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, η Ελλάδα υπέμεινε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και ανεπαρκούς εφαρμογής του προγράμματος». Συνεπώς, «το σημαντικό θέμα είναι πως το πρόγραμμα τροποποιήθηκε, καθώς όλοι μάθαμε και προσαρμόσαμε τις εκτιμήσεις μας. Για παράδειγμα, υπό την παρότρυνση του ΔΝΤ, το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επιμηκύνθηκε κατά δύο χρόνια, το ύψος της συνολικής προσαρμογής περιορίσθηκε και το μέγεθος του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή αυξήθηκε», επισημαίνει.

Ως εκ τούτου, ο Ολιβιέ Μπλανσαρ συμπεραίνει ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ελλάδα από το να συνεχισθεί η συνετή δημοσιονομική συρρίκνωση, όπως έχει σχεδιαστεί, όπου η χώρα έχει ήδη πετύχει σημαντική πρόοδο» και προκρίνει τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλισθεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την υψηλότερη παραγωγικότητα και όχι τις επώδυνες μισθολογικές περικοπές». Τέλος, αναφέρεται και στην στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, που όπως υπενθυμίζει: «θα κάνουν «ό,τι απαιτείται» για να βοηθήσουν, όσο το πρόγραμμα παραμένει στη σωστή πορεία» και γι’ αυτό τονίζει ότι «το κλειδί για την επίλυση της κρίσης εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων».

Keywords
Τυχαία Θέματα