ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ FRONTEX-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 Πρακτικό συμφωνίας για συνεργασία με την FRONTEX υπέγραψε η Τουρκία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ήθελε ακόμη πιο προωθημένη την εν λόγω συμφωνία.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Η συνεργασία της Frontex με την Τουρκία ήταν καιρό τώρα θέμα συζητήσεως. Χρειάζεται σαφώς μία συνεργασία ώστε να υπάρξει μερική λύση του προβλήματος

της λαθρομετανάστευσης. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ήθελε, πάντως, κάτι πιό προωθημένο από μία απλή εργασιακή ρύθμιση, «working arrangement» σύμφωνα με τη διπλωματική γλώσσα. Το σχετικό πρακτικό συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της FRONTEX που ρυθμίζει τις βασικές γραμμές της συνεργασίας που θα αναπτυχθεί για την παρεμπόδιση της άτακτης μετανάστευσης υπεγράφη χθες.

Με την υπογραφή του πρακτικού προβλέπεται η ανταλλαγή εμπειρίας και πληροφοριών με τη FRONTEX και η πραγματοποίηση κοινών αξιολογήσεων αναφορικά με τα μικτά ρεύματα μετανάστευσης. Πέραν αυτού θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και σχέδια από κοινού με την FRONTEX τα οποία υποστηρίζει από οικονομικής πλευράς η ΕΕ.

Η Τουρκία βέβαια προτρέχει ανακοινώνοντας ότι με τη συμφωνία αυτή που είναι απλώς ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές, εκπληρώνει τα όσα αναλογούν στην ίδια για την παρεμπόδιση της άτακτης μετανάστευσης που έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό θέμα της εποχής μας.

«Η εγκαθίδρυση της θεσμικής συνεργασίας με την FRONTEX με το εν λόγω πρακτικό συμφωνίας δείχνει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά μας στον αγώνα κατά της άτακτης μετανάστευσης και τη σημασία που αποδίδουμε στην συνεργασία αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα