Δεν θέλει εκλογή από τη βάση ο Ρομπάι

Το ευρωκοινοβούλιο έχει υιοθετήσει ψήφισμα, με το οποίο καλούνται οι πολιτικές ομάδες της Ε.Ε. να προτείνουν συγκεκριμένους υποψηφίους για την Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014, προκειμένου και αυτός ο παράγοντας να ληφθεί υπόψη από τους ψηφοφόρους. Ωστόσο, ο Ρομπάι υποστήριξε σήμερα ότι η «τεράστια νομιμοποίηση» που θα προέλθει από μία άμεση εκλογή μπορεί να αποβεί «αντιπαραγωγική». Διευκρίνισε ότι η απευθείας εκλογή πρέπει να συνοδεύεται και από αυξημένες αρμοδιότητες: «Όπως είπα στη Νέα Υόρκη: δίνεις σε

κάποιον μία τεράστια νομιμοποίηση. Εάν όμως διατηρήσει τις ίδιες αρμοδιότητες έναντι των κρατών μελών, τότε έχεις εξασφαλισμένη την απογοήτευση. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβαδίσει με την απονομή ευρύτερων εξουσιών στην Επιτροπή, τότε καλύτερα να το ξεχάσουμε», σημείωσε, μιλώντας σε συνέδριο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτήρισε «παράλογο» το ενδεχόμενο της εκλογής του διαδόχου του από τους πολίτες, λέγοντας: «Έτσι δημιουργείς ένα αξίωμα που είναι πραγματικά ανταγωνιστικό σε σχέση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου πρέπει να επιτυγχάνει συμβιβασμούς ανάμεσα στους ηγέτες. Δεν μπορεί όμως αυτό το πρόσωπο να έχει μεγαλύτερη νομιμοποίηση από τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο. Πώς θα είναι σε θέση να επιτυγχάνεται η συναίνεση ανάμεσα στα μέλη;»

Keywords
Τυχαία Θέματα