Βρέθηκε νερό στον Ερμή

Τα ευρήματα προήλθαν από το διαστημικό  όχημα Messenger της NASA, το οποίο έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ερμή από το 2011.

Θεωρίες, ότι ο Ερμής θα μπορούσε να έχει νερό, είχαν αρχίσει να συζητιούνται από το 1992, βασιζόμενες σε γήινα τηλεσκόπια που ανακάλυψαν «φωτεινές περιοχές» εντός και γύρω από τις πολικές περιοχές του πλανήτη.

Δόθηκαν διάφορες ερμηνείες γι αυτές τις φωτεινές περιοχές, αλλά Messenger

είναι αυτός που έδωσε αρκετές αποδείξεις για την ύπαρξη πάγων νερού στον πλησιέστερο προς τον ήλιο πλανήτη.

Η ανακάλυψη είναι ακόμα πιο θεαματική,  αν λάβουμε υπόψη ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας του Ερμή μερικές φορές φτάνει στους 427 βαθμούς Κελσίου.

Η διαπίστωση ύπαρξης σχεδόν 22 κυβικών μιλίων χωρητικότητας νερού στον Ερμή, φαίνεται μικρή σε σύγκριση με τα 332,500,000 κυβικά μίλια  χωρητικότητας νερού του πλανήτη μας, αλλά ο Ερμής είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους της γης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που εργάζονται για την αποστολή του Messenger,  ακόμη και έτσι, περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου θα μπορούσαν να βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του Ερμή ή σε χαράδρες και  κρατήρες που δεν τους βλέπει ποτέ το φως του ήλιου και μπορεί να προστατεύονται από παχύ στρώμα σκοτεινών οργανικών υλικών πλούσιων σε άνθρακα.

Η ανακάλυψη αυτή δεν σημαίνει ότι υπάρχει ζωή στον Ερμή, αλλά συσχετίζεται σε γενικές γραμμές με το ζήτημα της ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Το νερό και η οργανική ύλη, στον Ερμή,  πιθανότατα  να οφείλεται στη πτώση παγωμένων κομητών στην επιφάνεια του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μελέτη των στοιχείων, που καταγράφει και αποστέλλει στη Γη ο Messenger , θα μπορούσαν να προσφέρουν μια φευγαλέα ματιά για το πώς ήταν η Γη στο πρώιμο στάδιο της δημιουργίας της και πριν την ανάπτυξη ζωής όπως την ξέρουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα