ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

Υπέρ της ανανέωσης της παρουσίας της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) τάσσεται με έκθεσή του ο Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος δεν διαπιστώνει πρόοδο στο Κυπριακό.

Τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας και από τις δύο πλευρές, ο γ.γ. του ΟΗΕ προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την παραμονή της UNFICYP μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2013.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται

να εγκρίνει σχετικό ψήφισμα στις 18 Ιουλίου, ενώ στις 10 του ίδιου μήνα, θα ενημερώσουν τα μέλη του Σώματος ο Αλεξάντερ Ντάουνερ (για τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό) και η Λίζα Μπάτενχαϊμ (για την αποστολή της UNFICYP).

Όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τα δυο μέρη να καταβάλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να αποφύγουν την αύξηση της έντασης. Προσθέτει δε πως είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι ο οποιοσδήποτε πλούτος από τους φυσικούς πόρους ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και θα ωφελήσει και τις δυο κοινότητες και ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη «ισχυρό κίνητρο» για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Κύπρου.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις συνομιλίες του Ιανουαρίου, επισημαίνοντας ότι «παρά τις προφανείς ομοιότητες στις θέσεις για την ιδιοκτησία, δεν επιτεύχθηκαν συγκλίσεις».

Ο Μπαν κι-Μουν σημειώνει ότι στο τέλος Μαρτίου, ο κ. Ντάουνερ του παρέδωσε έκθεση αξιολόγησης της προόδου. «Κατέληξα στο συμπέρασμα πως δεν υπήρχε ακόμα επαρκής πρόοδος όσον αφορά βασικά θέματα ώστε να καλέσω για πολυμερή διάσκεψη. Ενημέρωσα τους δύο ηγέτες για το συμπέρασμά μου. Τόσο ο κ. Χριστόφιας, όσο και ο κ. Έρογλου ανέφεραν ότι ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια λύση», προσθέτει.

Τονίζει δε ότι «στις 26 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ειδικού Συμβούλου μου, η τουρκοκυπριακή πλευρά τού ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις επί της ουσίας μόνο αν υπήρχε ένα δεσμευτικό χρονικό διάστημα-πλαίσιο, με αποκορύφωμα τη σύγκληση μιας πολυμερούς διάσκεψης”.

Σύμφωνα πάντα με το γγ του ΟΗΕ, “ταυτόχρονα, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε την ετοιμότητα να συνεχίσει τις συζητήσεις, αλλά απέρριψε την ιδέα για τυχόν χρονικές δεσμεύσεις, υποστηρίζοντας ότι θα συμφωνούσε για την πραγματοποίηση μίας πολυμερούς διάσκεψης μόνο αν πρώτα έχουν επιλυθεί όλα τα εσωτερικά ζητήματα”.

Ο γγ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι «μέχρις ότου οι πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, θα δοθεί έμφαση στη συνέχιση των εργασιών των τεχνικών επιτροπών».

Όσο αφορά το θέμα των αγνοουμένων, ανακοινώνει ότι για την τακτοποίηση των λειψάνων, βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης διαδικασίας συμβολαίου για αναλύσεις DNA με εργαστήριο γενετικής της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα