ΔΙΑΜΑΧΗ ΔΝΤ – ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τη φημολογούμενη διαμάχη των πιστωτών της Ελλάδας, για το πώς θα πρέπει να επιλυθεί η κρίση χρέους της χώρας, φέρνει στην επιφάνεια με δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το ΔΝΤ ζητά επιμόνως από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους που κατέχουν, ενδεχόμενο που δεν θέλουν ούτε να ακούν στην Ευρώπη.

«Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ

του ΔΝΤ και της Αθήνας, είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ», υποστήριξε Έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του. Την άποψη αυτή επιβεβαίωσαν στο Reuters και άλλες πηγές με γνώση των πραγμάτων σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.

«Οι σχετικές τριβές έχουν ενταθεί την τελευταία περίοδο καθώς το ΔΝΤ υιοθετεί ολοένα και πιο άκαμπτη στάση και πιέζει για μία αναδιάρθρωση των χρεών της Αθήνας προς τον «επίσημο τομέα» (OSI). Αντιθέτως, οι ηγέτες της ΕΕ προτιμούν να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους του υφιστάμενου προγράμματος» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αρνητικοί με την πρόταση του ΔΝΤ, καθώς θα υποστούν ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στα ελληνικά ομόλογα και δάνεια που κατέχουν – πολύ περισσότερο τη στιγμή που βρίσκονται αντιμέτωποι με αντιδράσεις στην εκλογική τους βάση εξαιτίας των μέτρων στήριξης για την Ισπανία και την Ιταλία.

«Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δει τι θα γίνει με την Ισπανία και την Ιταλία, ίσως ακόμα και μετά τις γερμανικές εκλογές το 2013», πρόσθεσε στο πρακτορείο ο Έλληνας αξιωματούχος. Από την άλλη το ΔΝΤ ζητά από την Ευρώπη να βρει άμεσα ολοκληρωμένη λύση στην κρίση χρέους που τη μαστίζει», πρόσθεσε.

Πάντως, χθες, τόσο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους, τήρησαν σιγή ιχθύος.

Ωστόσο από διαρροές έγινε γνωστό η γενική διευθύντρια του Ταμείου κ. Λαγκάρντ πίεσε τη Γερμανία να συμφωνήσει με «κούρεμα» μέρους του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα