Διαθεσιμότητα – κινητικότητα: Νομικές, οικονομικές και κοινωνικές όψεις

Το πόσο «καυτό» ήταν το θέμα, φάνηκε, όπως σημείωσε και η πρόεδρος της Ένωσης δρ. Άρτεμις Αναγνώστου Δεδούλη, από την άρνηση των εκπροσώπων των κομμάτων να παραστούν, ή να τοποθετηθούν σε ένα κοινό που αποτελούνταν από επιστήμονες – καθηγητές πανεπιστημίων αλλά και εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης. Πολλοί δε, από τους δεύτερους, ανήκαν στους υπαλλήλους που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Στο πρώτο πάνελ, ειδικευμένοι νομικοί και διοικητικοί επιστήμονες και οικονομολόγοι, διερεύνησαν τα νομικά και συνταγματικά κενά των κυβερνητικών αποφάσεων αλλά και τις δυνατότητες που έχουν οι δημόσιοι

υπάλληλοι, στο πλαίσιο των συνταγματικών τους δικαιωμάτων.

Αν και όπως καταγράφηκε υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το στοίχημα για τους επιστήμονες είναι μεγάλο.

Τις νομικές και οικονομικές όψεις του προβλήματος της διαθεσιμότητες ανέλυσαν οι Ν. Φίλιππας Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιά, Πρόεδρος και Επιστημονικός Δ/ντής του Κ.Ε.Π.Ε., Ο Αντ. Μακρυδημήτρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ο Απ. Παπακωνσταντίνου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος και ο Κ. Συριόπουλος, Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών – Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, με συντονιστή τον εκδότης της ηλεκτρονικής εφημερίδας matrix24.gr Νίκο Φελέκη, για τα πολλά και κοινωνικά διακυβεύματα της διαθεσιμότητας – κινητικότητας.

Ως πολλαπλασιαστή κοινωνικών προβλημάτων χαρακτήρισε την διαθεσιμότητα η Όλγα Στασινοπούλου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, η οποία ανέλυσε τα κυρίαρχα δίπολα, Ιδιωτικό – Δημόσιο, Ατομικό – Συλλογικό και Επίσημο – Ανεπίσημο, τα οποία συγκρούονται με τεράστιες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΟΕΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος και η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη, που ανέλυσαν, από τη θέση του «διαθέσιμου» ή έστω του υπό πιθανή διαθεσιμότητα εργαζόμενου, το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα