Στοιχεία σοκ! Τριπλασιάστηκαν κατάθλιψη και αυτοκτονίες στην Ελλάδα

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, τα τρία ψυχιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας θα οδηγηθούν σε λουκέτο στο τέλος του 2015, βάσει της συμφωνίας Λυκουρέντζου-Andor.

Στοιχεία σοκ για την κατάθλιψη

Ο διευθυντής τμήματος οξέων περιστατικών του Νοσοκομείου Θανάσης Βαξεβάνης, επικαλούμενος στοιχεία

του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, έκανε γνωστό ότι, ενώ η κατάθλιψη αφορούσε το 3,3% του ελληνικού πληθυσμού το 2008, το 2009 αυξήθηκε στο 6,8%, το 2011 έφτασε στο 8,2% και το 2013 εκτινάχθηκε στο 12,5%!

Συνεχίζοντας ο κ. Βαξεβάνης ανέφερε, πως ο δείκτης αυτοκτονιών, που το 2000 ήταν 2,5 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2009 ανήλθε σε 3,5/100.000 και σήμερα έχει φτάσει σε 5/100.000.

Κι’ όμως κλείνουν ψυχιατρεία

Την ίδια ώρα και ενώ η ενίσχυση της παρεχόμενης ψυχιατρικής περίθαλψης καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαία, μειώνεται ο αριθμός των δημόσιων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων από εννέα σε τρία ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος δομών απεξάρτησης του ΨΝΘ Παναγιώτης Γεωργάκας επεσήμανε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεοεισερχόμενων στην ενέσιμη χρήση ουσιών, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η μετανάστευση από τη μια ουσία στην άλλη και έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα των χρηστών.

Η σίσα σκορπάει τον τρόμο στην Αθήνα

Σημείωσε ακόμη ότι, στην Αθήνα, ένα φτηνό ενέσιμο ναρκωτικό από υγρά μπαταρίας, η σίσα, έχει εκτοπίσει την ηρωίνη κι ενώ τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται σε συρρίκνωση και κλείσιμο, ο νέος νόμος, όπως είπε, δίνει δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών εταιρειών απεξάρτησης χωρίς έλεγχο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επισημάνθηκε ακόμη ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει το τμήμα σωματικής αποτοξίνωσης αλλά ούτε και το τμήμα ακαταλόγιστων.

Keywords
Τυχαία Θέματα