ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΕ ΤΗ «ΒΟΥΛΑ» ΤΟΥ ΣΤΕ

«Ναι» με εισοδηματικά κριτήρια είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στην επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Κόκκινη γραμμή όμως, για τους ανώτατους δικαστές είναι το κόστος των διδάκτρων , ώστε να μην ξεπερνάει και να μην καταστρατηγείται η πρόβλεψη του Συντάγματος για ελεύθερη πρόσβαση στην παιδεία.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 3685/2008 για την καταβολή διδάκτρων από τους φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η υπόθεση , που έφτασε έφτασε

μέχρι το ΣτΕ, αφορά την επιβολή διδάκτρων στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ,με τίτλο «Κοινωνική πολιτική και κοινωνική εργασία», για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Με την τακτική αυτή διαφωνούσε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος και προσέφυγε στη Δικαισούνη.

Η υπόθεση αρχικά κρίθηκε από το Γ. Τμήμα του ΣτΕ , η πλειοψηφία του οποίου είχε επίσης ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του επίμαχου νόμους,αλλά λόγω της σοβαρότητας του θέματος η τελική του κρίση παραπέμφθηκε προς επίλυση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τελικά οι δικαστές απέρριψαν την προσφυγή του κ. Κατρούγκαλου επικυρώνοντας ουσιαστικά την άποψη της πλειοψηφίας των συναδέλφων τους, Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασής τους επισημαίνουν ότι : «Για τον καθορισμό των διδάκτρων δύναται να λάβει υπόψη του ο νομοθέτης ή η κατ΄ εξουσιοδότηση δρώσα διοίκηση και εισοδηματικά κριτήρια. Δεν δύναται όμως, να καθορίσει δίδακτρα σε τέτοιο ύψος ώστε να καθίσταται αδύνατη ή δυσχερής η συμμετοχή φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας, διότι ένα τέτοιος μέτρο θα παραβίαζε την γενική ελευθερία πρόσβασης στην παιδεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα