ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΒΕΤΟ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

Να δοθούν στην Ε.Ε. δικαιώματα παρέμβασης και άσκησης βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στην Μπούντεσταγκ λίγες μόνο ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η Ευρώπη, σύμφωνα με την Μέρκελ χρειάζεται σαφή δικαιώματα παρέμβασης στις περιπτώσεις που οι εθνικοί προϋπολογισμοί παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε,  και υποστήριξε την ιδέα να δοθεί στον Ευρωπαίο Επίτροπο οικονομικών

υποθέσεων το δικαίωμα να ασκεί βέτο στο θέμα αυτό.

“Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά πιστεύουμε και μιλώ εξ ονόματος όλης της γερμανικής κυβέρνησης, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, παρέχοντας στην Ευρώπη πραγματικά δικαιώματα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς…Όταν θα έχουμε ένα μηχανισμό ικανό να κηρύξει άκυρο έναν προϋπολογισμό θα βρισκόμαστε τότε στο σημείο που θα έχουμε σίγουρα ανάγκη από κάποιον στους κόλπους της επιτροπής που θα είναι εξουσιοδοτημένος να το πράξει κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει παρά μόνο ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων”, τόνισε η ίδια και πρόσθεσε.

“Γνωρίζω ότι πολλές χώρες δεν είναι ακόμα έτοιμες γι’ αυτό, δυστυχώς, αλλά τίποτα δε θα μάς εμποδίσει να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

Η Γερμανίδα καγκελάριος καταφέρθηκε εναντίον αυτών που απέρριψαν αμέσως την πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για έναν “υπερεπίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων”.

“Με ενοχλεί που μόλις διατυπώνεται μια πρόταση για την αξιοπιστία της Ευρώπης, κάποιοι φωνάζουν ότι ‘αυτό δεν μπορεί να γίνει’ και ότι ‘η Γερμανία απομονώνεται…. Κατά αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε έτσι να οικοδομήσουμε μια αξιόπιστη Ευρώπη”, υποστήριξε η Μέρκελ.

Επιπλέον η  Μέρκελ τόνισε ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά δικαιώματα πρέπει να συνοδεύονται από ένα ισχυρότερο Ευρωκοινοβούλιο και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου που θα επενδύσει σε συγκεκριμένα προγράμματα σε χώρες μέλη και το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ένα φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Τη σύσταση ενός νέου ευρωπαϊκού ταμείου ζητάει η Μέρκελ

Επίσης η Άγκελα Μέρκελ πρότεινε να συσταθεί ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων στις χώρες που δυσκολεύονται να συνδυάσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή με την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει Bloomberg.

Κατά την ομιλία της στη γερμανική Βουλή η καγκελάριος ανέπτυξε το όραμά της για ένα μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομιών της Ευρωζώνης και αναφέρθηκε σε ένα ταμείο «με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα που θα αφορά την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων». Το ταμείο, όπως είπε, θα μπορεί να χρηματοδοτείται από τα έσοδα που θα δημιουργηθούν από το νέο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, για την επιβολή του οποίου υπάρχει ήδη συμφωνία 11 χωρών της Ευρωζώνης.

«Για να δώσουμε σε όλες τις χώρες-μέλη την ευκαιρία να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα