Δικαιοσύνη ώρα μηδέν

Όσο περνούν όμως τα χρόνια το στοίχημα αυτό μοιάζει σαν … τζακ ποτ στο ΛΟΤΤΟ. Περισσότεροι δικαστές, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων και μηχανοργάνωση σε όλους τους τομείς του δικαίου είναι το αναγκαίο τρίπτυχο για να κινήσει ο τροχός της Δικαιοσύνης.

Δεν πάει πολύς καιρός που οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζητούσαν να …τρέξουν ακόμα περισσότερο οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις . Οι διοικητικοί δικαστές ,όπως κατ΄επανάληψη έχει

πει στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης τους Γιώργος Φαλτσέτος, έβαλαν πλάτη για να βγάλουν ασπροπρόσωπη της δικαιοσύνη, τουλάχιστον στο κομμάτι που τους αφορά.

Ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τους αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης έχει πει από το Βήμα της Βουλής ότι κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος θα ήταν οποιοσδήποτε στη θέση του με το δεδομένο ότι υπάρχουν Ειρηνοδικεία,εντός της Αττικής που δίνουν δικάσιμους για το 2017 και το 2018!

Και ενώ οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε καταδίκη τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τα ελληνικά δικαστήρια ουσιαστικά παραμένουν κλειστά από το καλοκαίρι.

Η έναρξη του νέου δικαστικού έτους, που επισήμως θα άνοιγε την αυλαία του στις 17 Σεπτεμβρίου 2012, δεν έχει γίνει ακόμα.Και αυτό γιατί συνέπεσε χρονικά με τον μαραθώνιο των κινητοποιήσεων των δικαστών αντιδρώντας στις σχεδιαζόμενες περαιτέρω περικοπές των μισθών τους και ουσιαστικά δικάζουν μόνο για μία ώρα κάθε μέρα και μετά διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, οπότε συμπληρώνεται το ωράριο λειτουργία των δικαστηρίων.

Χιλιάδες ποινικές και αστικές υποθέσεις αναβάλλονται με αποτέλεσμα η δικαιοσύνη να βουλιάζει ακόμα περισσότερα και το κράτος να χάνει σε καθημερινή βάση μεγάλα χρηματικά ποσά από ποινές, πρόστιμα και δικαστικά ένσημα .

Δεν υπάρχει βέβαια μηχανισμός στη δικαιοσύνη για να υπολογίσει το κόστος των κινητοποιήσεων των δικαστών, που είναι οι μεγαλύτερες ίσως στην ιστορία του δικαστικού σώματος. Ωστόσο, όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ παραδέχονται ότι οι επιπτώσεις είναι τεράστιες στην ήδη τραυματισμένη δικαιοσύνη, που με αλλεπάλληλα νομοσχέδια η πλειονότητα των υπουργών προσπαθούν να θεσπίσουν διατάξεις για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Μόνο που το αποτέλεσμα ,όπως εύστοχα, παρατηρεί ένας παλαιός δικαστικός λειτουργός μοιάζει σαν ένα βότσαλο στη λίμνη της Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα