Δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση το …«στιγμιαίο λάθος» του ΔΝΤ

09:39 7/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Η πρώτη γραμμή άμυνας του Αντώνη Σαμαρά έναντι του νέου περιβάλλοντος που δημιουργεί η παραδοχή λάθους στο ελληνικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ εκφράστηκε χθες και δημοσίως. «Ακριβώς σε αυτά τα λάθη ασκούσα κριτική από την αρχή» είπε επί της ουσίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό που επιδιώκει είναι η διόρθωσή τους.

Ωστόσο, η έκθεση του ΔΝΤ έχει δύο όψεις. Στο

Μαξίμου ναι μεν θεωρούν ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε εξέλιξη προκαλεί θετικούς συνειρμούς σε διεθνές επίπεδο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί, άμεσα ή μεσοπρόθεσμα, με στόχο την ελάφρυνση του προγράμματος. Στον αντίποδα, ωστόσο, η ίδια η έκθεση αναζωπυρώνει μία συζήτηση που λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συναίνεσης, καθώς η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η θέση της κυβέρνησης θα γίνει ακόμη πιο δυσχερής στην περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, η τρόικα εμφανισθεί άκαμπτη στο ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση ή στην παροχή περισσότερου χρόνου για τις απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ισχυρή κριτική – ή ενδεχομένως δημαγωγία – ότι επιβάλλει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα για ένα λάθος πρόγραμμα, οι εμπνευστές του οποίου δεν αποδέχονται ούτε τα λάθη τους ούτε την ανάγκη χαλάρωσης.

Αντίστοιχο πρόβλημα… ασυνέπειας ενδέχεται να αντιμετωπίζουν και οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης ακόμη και στο εσωτερικό των κομμάτων τους, εφόσον η διαπραγμάτευση με την τρόικα οδηγηθεί στα άκρα. Χθες επέλεξαν χαμηλούς τόνους, αν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να κρίνει την έκθεση ως… δικαίωση της κριτικής του προς το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές από τις πρώτες αντιδράσεις της Αθήνας, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να μπει στη μέση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης. Προσδοκώντας, όμως, ότι αυτή η αντιπαράθεση θα οδηγήσει, στο τέλος της διαδρομής και πάντως όχι άμεσα, σε νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους…

Keywords
Τυχαία Θέματα