ΔΝΤ: ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σαφές και συγκροτημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την ισπανική κυβέρνηση, σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια ύψους έως 100 δισ. ευρώ που θα δοθούν για τη διάσωση των τραπεζών.

Η βοήθεια θα χορηγηθεί στις ισπανικές τράπεζες από

την Ευρώπη, ενώ το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με κεφάλαια, αλλά θα έχει μόνο ρόλο επιτηρητή.

Όπως τονίζει το ΔΝΤ, η βοήθεια αυτή μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο σημειώνει ότι «θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πλήρες σύνολο μεταρρυθμίσεων σε άλλους τομείς», όπως την άμεση αύξηση του ΦΠΑ.

Επίσης προβλέπει ότι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί. Και αυτό επειδή «παρά την ανακοίνωση περί ευρωπαϊκής στήριξης οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν αδύναμες».

«Πρέπει να χαιρετίσουμε την κυβέρνηση γιατί εξασφάλισε μια αξιόπιστη στήριξη στον χρηματοπιστωτικό τομέα Η βοήθεια αυτή θα χρησιμεύσει ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση της εξυγίανσης, της αναδιάρθρωσης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», προσθέτει το ΔΝΤ.

Προσθέτει δε ότι σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς, η βοήθεια αυτή θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θα επαναφέρει την οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα