ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με παρτίδα πόκερ μοιάζουν πλέον οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς η χθεσινή κίνηση της ΔΗΜΑΡ να ζητήσει πλήρη απόσυρση των εργασιακών, κινητοποιεί Σαμαρά και Βενιζέλο. Μήνυμα του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη.

Καθυστερεί η δόση.

Η χθεσινή ομόφωνη απόφαση της ΔΗΜΑΡ να ζητήσει από τους ευρωπαίους την απόσυρση όλου του εργασιακού πακέτου δεν αποτέλεσε έκπληξη αλλά οδυνηρή επιβεβαίωση για το Μαξίμου. Στην ανακοίνωσή της ΔΗΜΑΡ, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν είδαν να ανοίγουν παράθυρα συνεννόησης από την πλευρά της Αγ. Κωνσταντίνου και, πλέον, ο προβληματισμός μεγεθύνεται. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει σήμερα απάντηση από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης. Και θα επιμείνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε, «όσοι τολμάμε».

Ωστόσο, το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό και ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Η ΔΗΜΑΡ, ακόμη κι αν δεν το ομολογούν τα στελέχη της, ελπίζει ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής θα μπορέσει να αποσπάσει από την τρόικα μία ακόμη υποχώρηση, στο επίδομα γάμου ή την καθολικότητα των συμβάσεων, ώστε να επιδιώξει έναν μεγάλο συμβιβασμό. Παραμένει αμφίβολο, όμως, αν αυτή την υποχώρηση είναι διατεθειμένοι να την κάνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Από εκεί και πέρα, τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών μοιάζουν ελάχιστα. Ενδεχόμενο προσωρινής απόσυρσης των εργασιακών έχει αποκλειστεί (σ.σ. εδώ δεν δέχονται βελτιώσεις επί του πακέτου) ενώ και το σενάριο διαχωρισμού των εργασιακών, ως αυτόνομο άρθρο, ώστε να διευκολυνθεί η ΔΗΜΑΡ επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο αλλά συναντά αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Στα επιτελεία του Μαξίμου και της Ιπποκράτους εξετάζουν και την επόμενη ημέρα ενός οριστικού αδιεξόδου και συγκεκριμένα τους τρόπους κυβερνητικής συνύπαρξης των τριών κομμάτων. Είναι προφανές πώς ένα όχι της ΔΗΜΑΡ στο εργασιακό, πολιτικά τη θέτει εκτός κυβέρνησης και, πάντως, αποδυναμώνει πλήρως την πολιτική της επιχειρηματολογία. Το ίδιο, σε μικρότερη έκταση, ισχύει και για το «παρόν» καθώς και σε αυτή την περίπτωση ο Ευ. Βενιζέλος – που έχει τα δικά του και όχι αμελητέα προβλήματα – αναμένεται να αντιδράσει ζητώντας σαφή θέση από το κόμμα του κ. Κουβέλη. Άγνωστη παράμετρο αποτελεί και η στάση των ευρωπαίων, αν δηλαδή η όποια εσωτερική διαχείριση των τριών κομμάτων θα αντιμετωπισθεί ως θετική ψήφος στο πακέτο ή αντιθέτως θα δημιουργήσει αστερίσκους.

Σε κάθε περίπτωση, η ήδη καθυστερημένη ελληνική πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη και με νέες καθυστερήσεις ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη φορά, και η βασική παράμετρος του νέου πακέτου αυτή της βιωσιμότητας και διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Επιδίωξη του Μαξίμου είναι το πακέτο διαρθρωτικών να έχει ψηφισθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Νοεμβρίου από τη Βουλή και, αμέσως μετά, να ξεκινήσει η συζήτηση του προϋπολογισμού. Εφόσον όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται το πολυνομοσχέδιο να συζητηθεί ακόμη και την προσεχή εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι σαφές ότι ο

Keywords
Τυχαία Θέματα