Δυσκολεύει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Κακά μαντάτα θα μεταφέρει σήμερα το μεσημέρι στους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας καθώς θα απορρίψει δυο ζωτικής σημασίας σχέδια για τις τράπεζες. Με τα σχέδια αυτά το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να μειωθεί κατά 13 δισ. ευρώ μειώνοντας δραστικά τις κεφαλαιακές

των τραπεζών καθιστώντας πολύ πιο ελκυστική την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο εγχείρημα. Τα κακά νέα θα ανακοινωθούν στις τράπεζες σήμερα στις 15.00 στη συνάντηση που θα έχουν με τον Υπουργό Οικονομικών εκτός αν οι εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο απαιτήσουν νέα αναβολή της συνάντησης.

Σε κάθε περίπτωση, είτε το ραντεβού γίνει σήμερα, είτε λίγες ημέρες μετά το νέα για τις τράπεζες δεν θα είναι καλά, λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Εδώ και πολλές εβδομάδες οι τράπεζες δούλευαν εντατικά για την υποβολή ολοκληρωμένων εναλλακτικών προτάσεων για την έμμεση ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και τα οποία λόγω των χαμηλών αποτιμήσεών τους βαρύνουν τις τράπεζες με λογιστικές ζημιές άνω των 9 δις. ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών ωστόσο απέρριψε το σχέδιο θεωρώντας αφενός ότι αποτελεί διακριτική μεταχείριση των τραπεζών σε σχέση με τους άλλους ομολογιούχους και αφετέρου ενισχύει δυσανάλογα τους παλαιούς μετόχους των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη ήταν και η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία μάλιστα απείλησε με βέτο.

Λίγο καλύτερα, αλλά μακριά από τις προσδοκίες των τραπεζών, θα είναι τα νέα στο ζήτημα της εποπτικής αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου. Οι τράπεζες ζητούσαν να αναγνωριστεί εποπτικά το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου (εκτιμώμενο όφελος 4 δις. ευρώ) ωστόσο θα αναγνωριστεί στο ήμισυ, περιορίζοντας το όφελος σε 2 δις. ευρώ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντλήσουν από την αγορά οι τράπεζες είναι κατά πολύ μεγαλύτερα αυξάνοντας κατακόρυφα την δυσκολία για την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι, αν τελικά τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, πρόκειται για αρνητική εξέλιξη για τις τράπεζες και την προσπάθεια των διοικήσεων να διατηρήσουν την ιδιωτική φυσιογνωμία των τραπεζών. Ο λόγος είναι ότι όσο περισσότερα κεφάλαια απαιτηθούν τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή του δημόσιου τομέα αποτρέποντας τους ιδιώτες να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Όπως σημειώνουν το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τους σημερινούς μετόχους των τραπεζών καθώς η πλημμυρίδα των νέων μετοχών (προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες) θα οδηγήσει σε απαξίωση της σημερινής συμμετοχής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα