ΕΚΚΛΗΣΗ 50 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩ

Πενήντα προσωπικότητες της Οικονομίας και της Πολιτικής προειδοποιούν τους ηγέτες της Ευρώπης ότι αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τη Γηραιά Ήπειρο. 

Σε ανοικτή επιστολή που δημοσίευσαν στο διαδίκτυο, αμφισβητούν ευθέως όσους υποστηρίζουν ότι η ελληνική τραγωδία μπορεί να φτάσει στην κορύφωσή της χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη και τονίζουν ότι έξοδος της Αθήνας από το κοινό νόμισμα μπορεί

να πυροδοτήσει τη διάλυση της ευρωζώνης και να οδηγήσει σε βαθιά ύφεση και νέα παγκόσμια κρίση. Παράλληλα, εκτιμούν ότι θα ζημίωνε ανεπανόρθωτα τη θέση της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή.

Οι πενήντα τονίζουν ότι είναι πλέον εμφανές πως η ακραία λιτότητα χωρίς συμβιβασμούς έχει αποτύχει και καλούν την Ευρώπη να δώσει χρόνο στην Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης. Προτείνουν μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια της τρόικας, η οποία θα συνδεθεί με την επίτευξη μεταρρυθμιστικών στόχων. «Και τα δύο μέρη [σ.σ. Ευρώπη και Ελλάδα] θα πρέπει να κάνουν θυσίες, πιστεύουμε όμως ότι η ιδέα μίας ευημερούσας Ευρώπης το αξίζει», καταλήγουν στην επιστολή τους.

Ανάμεσα σε εκείνους που τη συνυπογράφουν συναντάμε τον βραβευμένο με Νομπέλ Ειρήνης πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, ο Γερμανός Οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, o Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σρέντερ, Χανς Άιχελ, η Πολωνέζα πρώην Επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, ο αρθρογράφος των Financial Times, Βόφγκανγκ Μούνχαου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Άνα Παλάθιο, η Ελληνογαλλίδα πανεπιστημιακός Καλυψώ Νικολαΐδη, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λοικάς Τσούκαλης και ο οικονομολόγος, Στέλιος Ζαββός,

Keywords
Τυχαία Θέματα