ΕΚΛΟΓΕΣ – ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» αναμένεται να κυριαρχήσει, ως διακύβευμα των εκλογών, κατά την προεκλογική περίοδο που κατ’ ουσίαν ξεκίνησε ήδη. Τι σχεδιάζουν τα επιτελεία των κομμάτων, πώς τοποθετούνται επί του διλήμματος.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αν πριν 7 μήνες, ο Γιώργος Παπανδρέου έφτανε στο απονενοημένο διάβημα να διεξαγάγει δημοψήφισμα

για το ευρώ, η περίοδος από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος ως τη διενέργειά του, θα είχε περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με την παρούσα προεκλογική περίοδο, που ξεκίνησε χθες μετά το ναυάγιο στη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο που… αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα.

«Γαλάζιο» δίλημμα

Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» θα αποτελέσει και τη βασική πλατφόρμα της ΝΔ, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις Σαμαρά, αλλά και από τις παρεμβάσεις του προέδρου του κόμματος τις προηγούμενες ημέρες. Ο κ. Σαμαράς, από την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου, ξεδιπλώνει μια διπλή στρατηγική: αφενός, επιχειρεί να αναδείξει σε βασικό του αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, να προβάλει εαυτόν ως τον κύριο υπερασπιστή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, καταλογίζοντας στην Κουμουνδούρου πως αν εφαρμοστούν οι προτάσεις της, τότε η χώρα θα γυρίσει στη δραχμή. Με την στρατηγική του αυτή, ο Αντώνης Σαμαράς έχει δύο στόχους: πρώτον, να παίξει στο γήπεδο του «ευρώ», το οποίο προτιμά η ελληνική κοινωνία στη συντριπτική της πλειονότητα και, δεύτερον, να κονιορτοποιήσει πολιτικά και εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, έχοντας δημιουργήσει ένα νέο δίπολο στο πολιτικό σκηνικό: από τις «φιλελεύθερες δυνάμεις των νοικοικυραίων και της προκοπής», όπως τόσο γλαφυρά είπε χθες και από την άλλη τις «συνιστώσες του μηδενισμού και του τυχοδιωκτισμού». Μ’ άλλα λόγια, ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να «συνθλίψει» το ΠΑΣΟΚ στις Συμπληγάδες του ευρώ και της δραχμής, δηλαδή της ΝΔ (ή της Κεντροδεξιάς, αν τελικά συνεχιστεί η εξαγγελθείσα προσπάθεια επανένωσης του χώρου) και της «αριστεράς της δραχμής», όπως αποκαλεί η Συγγρού τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τα χέρια ψηλά

Στον αντίποδα, ζαλισμένο από την εκλογική του κατάρρευση, το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου ακόμη ψάχνει έναν κεντρικό εκλογικό στόχο να προβάλει στους ψηφοφόρους και να ζητήσει να ψηφιστεί γι’ αυτόν. Είναι ίσως η πρώτη φορά που το Κίνημα (ή, τελοσπάντων, ό,τι απέμεινε απ’ αυτό) κατέρχεται σε εκλογική αναμέτρηση χωρίς ένα κεντρικό πολιτικό διακύβευμα. Ούτε «Αλλαγή», ούτε «εκσυγχρονισμός», ούτε καν… «πράσινη ανάπτυξη». Όπως παραδέχονται, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η Ιπποκράτους και ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Ο λόγος των «πράσινων» στελεχών περισσότερο αφορά στο παρελθόν, παρά στην επόμενη μέρα. Αυτές τις ημέρες στα κανάλια, για παράδειγμα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είτε επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ «χρησιμοποιώντας» τις δηλώσεις Αλαβάνου, είτε επαναλαμβάνουν καρτερικά με πόσο συγκινητική αυταπάρνηση σήκωσε για 2,5 χρόνια το ΠΑΣΟΚ το σταυρό του Μνημονίου, αναλαμβάνοντας το συνεπαγόμενο πολ

Keywords
Τυχαία Θέματα