«ΕΚΛΟΓΕΣ Ή ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ»

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει σήμερα το μεσημέρι, στη μία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παραδώσει τη διερευνητική εντολή. Πλέον, στην Κουμουνδούρου «βλέπουν» μόνο δύο ενδεχόμενα: είτε εκλογές, είτε τους ίδιους στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Και στις χθεσινές

επαφές του, με τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Πάνο Καμμένο και Αντώνη Σαμαρά, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε μόνον την πρότασή του για κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα ακυρώσει τα μέτρα του Μνημονίου και θα διαπραγματευθεί μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας. Κατά πληροφορίες του matrix24.gr, ο Αλέξης Τσίπρας δε συζήτησε κάτι διαφορετικό, αφού έθεσε και πάλι το Μνημόνιο ως διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ιδίου και των συνομιλητών του. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Αντώνης Σαμαράς, πρότειναν στον Αλέξη Τσίπρα ένα «light» Μνημόνιο, δηλαδή την ίδια δανειακή σύμβαση με κάποιες θετικές τροποποιήσεις, όπως ρήτρες ανάπτυξης ή παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής από τα δύο στα τρία χρόνια.

«Δεν υπάρχει ολίγον Μνημόνιο»

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τις προτάσεις των προέδρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντάς τους πως «δεν υπάρχει Μνημόνιο και ολίγον Μνημόνιο. Είτε ζητείς μια συνολική διαπραγμάτευση από την αρχή και μια πολιτική λύση στο θέμα του χρέους είτε δεν κάνεις τίποτα». «Από επιμηκύνσεις και διευκολύνσεις πληρωμών είδαμε τα χαΐρια μας. Το θέμα είναι να αλλάξει εντελώς η συνταγή, όχι να γίνει λιγότερο επώδυνη», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή τη διαχωριστική γραμμή αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ και στις υπόλοιπες φάσεις των διεργασιών συγκρότησης κυβέρνησης, δηλαδή και στη συνάντηση που θα έχει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο πλαίσιο της τρίτης διερευνητικής εντολής, αλλά και στο συμβούλιο των αρχηγών, αν πιεστεί να συναινέσει σε μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» ή «εθνικής ενότητας» ή «οικουμενική».

Τούτων δοθέντων, μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια ότι για την Κουμουνδούρου έχει κλείσει σε αυτή τη φάση το ζήτημα της κυβέρνησης Αριστεράς. Εξάλλου, το παραδέχθηκε και χθες ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του σχήματος. «Δεν μπορέσαμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο αριστερής κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

Εφεξής, λοιπόν, στην Κουμουνδούρου βλέπουν δύο δρόμους: ή την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών (με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μην τού τις χρεώσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί) ή την συγκρότηση «μνημονιακής» -όπως τη χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ- κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτό, μάλιστα, θα ήταν και το καλύτερο σενάριο για το σχήμα, αφού θα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και θα εγκαθίδρυε μακροπρόθεσμα τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό ως ενός από τους δύο βασικούς πόλους του συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα