ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2012 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Θα καλυφθούν 1,9 εκατ. συνδέσεις, τι αποκαλύπτει η μελέτη του συμβούλου. Ένα δισ. ευρώ στην αγορά για τις οπτικές ίνες.


Του Χάρη Ντιγριντάκη

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται η δημιουργία οπτικών ινών στην Ελλάδα αφού παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες η σχετική μελέτη του Συμβούλου της κυβέρνησης, εξέλιξη που σηματοδοτεί τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού ΣΔΙΤ εντός του 2012 για την κάλυψη 1,9 εκατ. συνδέσεων σε 17 δήμους της χώρας. Ο

σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να δώσει ώθηση στο ασθμαίνων επιχειρείν της Ελλάδας δεδομένου ότι θα δημιουργηθούν εξ αυτής της επένδυσης εκατοντάδες μόνιμες νέες θέσεις εργασίας, πέραν του κόστους της εργολαβίας. Παρόλα ταύτα λόγω κόστους το σχεδιαζόμενο πλάνο δεν θα καλύψει όλη τη χώρα γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη το κόστος του έργου Fiber to the home που θα αναλάβει να διενεργήσει η πλειοδοτούσα εταιρεία ειδικού σκοπού η οποία καλείται να λειτουργήσει ως fund προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 1 δισ. ευρώ, όπου το δημόσιο θα καταβάλει μέσω ΕΣΠΑ το ποσό των 230 εκατ. ευρώ, περίπου 270 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή του ιδιώτη (ο οποίος δύναται να καλύψει το ήμισυ της δαπάνης μέσω δανεισμού) και το υπόλοιπο κονδύλι θα διοχετευθεί στο fund από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο σχετικός διαγωνισμός Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα θα αφορά την αξιοποίηση του δικτύου από τον ιδιώτη για 25 έτη, το οποίο ακολούθως θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Το έργο θα καλύψει την Αθήνα και δήμους πέριξ αυτής (Περιστερίου, Αμαρουσίου κ.λ.π.), τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρας, τη Λάρισας, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Είναι σαφές ότι το δίκτυο δεν θα καλύψει όλη την Ελλάδα αλλά μόνο πόλεις με υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού.

Η μελέτη του Συμβούλου και ειδικότερα της κοινοπραξίας «Ευρωσύμβουλοι-Πολυτεχνείο Κρήτης-Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο» θεωρεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές – μέτοχοι της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, επιδιώκουν ετήσια απόδοση τουλάχιστον 15% επί των ιδίων κεφαλαίων για την περίοδο της 25ετίας. Σε σχέση με την κεφαλαιακή σύνθεση και το μοντέλο χρηματοδότησης εξετάστηκαν σενάρια κρατικής συμμετοχής: με επιχορήγηση, συμμετοχή στα κεφάλαια ως συν-επενδυτής μέσω ειδικού fund (π.χ. JESSICA), με συμμετοχή στο δανεισμό μέσω ειδικού fund ή με συνδυασμό αυτών. Όπως σημειώνεται το ειδικό fund θα μπορούσε να υλοποιηθεί ειδικά για τους σκοπούς και τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ανάπτυξης δικτύου πρόσβασης οπτικών ινών μέχρι το σπίτι.

Ως προ το μοντέλο χρηματοδότησης του επενδυτικού κόστους (Capex) της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού θεωρήθηκε ότι η συμμετοχή ίδιων κεφαλαίων (ιδιωτών μετόχων, επιχορήγηση ή συν-επένδυση) φτάνει το 50% ενώ η συμμετοχή δανειακών κεφαλαίων καλύπτει το υπόλοιπο 50% του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω σε σχέση με τα δανειακά κεφάλαια το 50% (25% δηλαδή του συνόλου) θεωρήθηκε ότι καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το υπόλοιπο 50% (2

Keywords
Τυχαία Θέματα