ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Η επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία οδηγεί την υπουργική επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου που είναι αρμόδια για τη συριακή κρίση να συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα  της Κυριακής στη Ντόχα του Κατάρ. 

Η συνεδρίαση αναμένεται να αναφερθεί στις «σοβαρές εξελίξεις» στη Συρία, όπου φονικές μάχες μαίνονται μεταξύ του τακτικού στρατού και των εξεγερμένων, επεσήμανε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ μπεν Χέλι σε δηλώσεις του που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ντόχα.

Η σύνοδος αυτή γίνεται μετά την

κλιμάκωση των επιχειρήσεων του συριακού στρατού στη Δαμασκό, το Χαλέπι και τη Ντέιρ αλ Ζορ έπειτα από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την Τετάρτη στη συριακή πρωτεύουσα που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις υψηλόβαθμους σύρους αξιωματούχους.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ δήλωσε νωρίτερα πως είναι «δύσκολο να φανταστεί κανείς» ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, ενώ εκτίμησε ότι θα πρέπει να οργανωθεί η αποχώρησή του «με πολιτισμένο τρόπο», όπως έγινε στην Υεμένη.

«Είναι αλήθεια πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι (ο Άσαντ) θα παραμείνει. Θα αποχωρήσει και πιστεύω ότι το κατανοεί και ο ίδιος, αλλά αυτό θα πρέπει να οργανωθεί με πολιτισμένο τρόπο, όπως έγινε στην Υεμένη για παράδειγμα», δήλωσε ο Ορλόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

«Αντίθετα με τη Λιβύη, όπου ο (Μουάμαρ) Καντάφι ήταν ένας άνδρας μόνος του, στη Συρία το καθεστώς του κόμματος Μπάαθ υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Με ή χωρίς τον Άσαντ το καθεστώς θα διατηρηθεί», εκτίμησε ο ρώσος πρεσβευτής.

«Ο συριακός λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει το μέλλον του», υπογράμμισε ο Ορλόφ επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια εσωτερική αντιπολίτευση έτοιμη να διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο».

Στο μεταξύ ένας ακόμη Σύρος στρατηγός διέσχισε τα σύνορα και κατέφυγε στην Τουρκία στη διάρκεια της νύκτας, ανεβάζοντας σε 25 τον αριθμό των αξιωματικών που έχουν αποσκιρτήσει στη γειτονική χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ένας διπλωμάτης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, οι Σύροι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ένα ακόμη φυλάκιο στα σύνορα με την Τουρκία, το Μπαμπ αλ Σάλαμ, που βρίσκεται βόρεια του Χαλεπίου. Πρόκειται για το τρίτο φυλάκιο στα σύνορα με την Τουρκία που καταλαμβάνουν οι αντάρτες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα