Έκθεση αρχιτεκτονικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης

Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου. Τη μουσειολογική και μουσειογραφική επιμέλεια της έκθεσης που παρουσιάσθηκε αρχικά στο Μουσείο Μπενάκη, έχει ο αρχιτέκτων και ιστορικός της αρχιτεκτονικής, καθηγητής Βασίλης Κολώνας σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα, Σωτηρία Αλεξιάδου.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο κ.Κολώνας, ορόσημα για τη Θεσσαλονίκη συνιστούν γεγονότα, όπως ο A’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, η μελέτη και η εφαρμογή του νέου

σχεδίου, η ανοικοδόμηση, η μεταπολεμική ανασυγκρότηση, τα μεγάλα έργα της δεκαετίας 1955-1965, η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής και οι γενικοί οικοδομικοί κανονισμοί.

Βασικό κριτήριο επιλογής των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελεί η αντιπροσωπευτική τους ικανότητα ως προς έναν ορισμένο κτιριακό τύπο ή αρχιτεκτονικό ρυθμό, η ταυτότητα του φορέα-ιδιοκτήτη και η σημασία της εντολής στην παραγωγή του αρχιτεκτονικού έργου.

Τα κτίρια που παρουσιάζονται, καταδεικνύουν τις δυνατότητες που είχε η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί σε μια πόλη, διαφορετική από τη σημερινή, εάν αυτά τα κτίρια αποτελούσαν την πλειονότητα και όχι τη μειονότητα στις τελικές επιλογές φορέων και ιδιοκτητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα