ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΛΑ, ΤΑ ΒΡΗΚΕ Η ΤΡΟΪΚΑ

14:30 5/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Την «ακτινογραφία» της ελληνικής οικονομίας είδαν, μετά τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και οι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Μαικλ Μορς, στην συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα. Όλα δείχνουν ότι τα μεγέθη του προϋπολογισμού είναι εκτός …ελέγχου με την τρόικα να ετοιμάζεται πια για τα επόμενα βήματα.

του Βαγγέλη Δουράκη

Στην δίωρη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας με τον νέο υπουργό Οικονομικών έπεσαν επί τάπητος

τα στοιχεία που “αλίευσαν” αυτές τις ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας από τις υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και οι προθέσεις του Γιάννη Στουρνάρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού κινούνται εκτός τροχιάς: Τα τεχνικά κλιμάκια επισκέφτηκαν τόσο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσο και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και σήμερα εκ νέου το ΓΛΚ.

Τι φέρεται να διαπίστωσαν:

- Η τρύπα στα έσοδα θα αγγίξει τα 2 δισ. το 2012. Έγγραφο που είχε διαρρεύσει πρόσφατα από ΓΛΚ εκτιμούσε ότι η τρύπα θα είναι 1,3 δισ. Άρα η τρύπα διευρύνεται.

- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες έχουν εκτοξευτεί. Τα τελευταία στοιχεία μιλούσαν για 6,8 δισ. ευρώ, φαίνεται όμως ότι τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς προστέθηκε άλλο 1 δισ. ευρώ… Σύνολο; Σχεδόν 8 δισ. ευρώ

- Σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων θεωρείται σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ μέσα στην χρονιά, αφού σχεδόν όλα έχουν “παγώσει” από τον Μάιο.

Τα τεχνικά κλιμάκια αύριο θα επισκεφτούν το υπουργείο Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας για το φορολογικό σύστημα και την Τράπεζα της Ελλάδας για να σκιαγραφήσουν την κατάσταση στο τραπεζικό τομέα.

Οι επικεφαλής έφτασαν κατά μόνας στο υπουργικό γραφείο, με τελευταίο τον Πολ Τόμσεν. Οι αφίξεις τους ξεκίνησαν από τις 11 παρά. Είχαν προηγηθεί μέλη των τεχνικών κλιμακίων με χαρτοφύλακες στους οποίος και μετέφεραν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει τις τελευταίες ημέρες. Στην συνάντηση πέρα από τον Γιάννη Στουρνάρα και την τρόικα, παρέστησαν ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ζανιάς, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Ηλίας Πλασκοβίτης και ο ..ερχόμενος Γιώργος Μέργος.. Αλλά και ο νέος πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Πάνος Τσακλόγλου..

Μετά το πέρας της συνάντησης έξω από το υπουργικό γραφείο οι επικεφαλής της τρόικα είχαν στήσει τρία διαφορετικά πηγαδάκια, ο καθένας με τους επιτελείς του και είχαν ολιγόλεπτες συνομιλίες, λίγο πριν ξεκινήσουν για το Μέγαρο Μαξίμου..

Μετά την παραμονή τους εδώ οι επικεφαλής Δευτέρα θα βρεθούν Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσουν ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup για αυτά που διαπίστωσαν.

Δεν αποκλείεται να γίνει και έκτακτο Eurogroup 20 Ιουλίου με αντικείμενο Ελλάδα.

Επιστρέφουν Αθήνα 24 Ιουλίου για τις τελευταίες πινελιές στην έκθεση αξιολόγησης που θα καθορίσει και την εκταμίευση της δόσης των 4,2 δισ. που «πάγωσε», αλλά και τις επόμενες.

Keywords
Τυχαία Θέματα