Ελλάδα, ένα παζάρι εμπορίας ανθρώπων

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, η χώρα μας παραμένει στην ίδια κατηγορία αξιολόγησης (Tier 2) για το εν λόγω θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί περιορισμένη πηγή σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών, καθώς και προώθησης της παιδικής εργασίας.

Η Ελλάδα αποτελεί «πέρασμα» για τους φτωχούς της ανατολής

Όπως

επισημαίνεται, στην Ελλάδα είναι θύματα της σωματεμπορίας γυναίκες από την Αλβανία, τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Νιγηρία, και ορισμένες χώρες της Ασίας. Όσον αφορά τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας που εντοπίζονται στην Ελλάδα, κυρίως παιδιά και άνδρες, είναι από την Αλβανία, το Μπαγκλαντές, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Μολδαβία, το Πακιστάν, τη Ρουμανία, και όλο και περισσότερο αγόρια από το Αφγανιστάν. Τα θύματα υπόκεινται στη δουλεία κυρίως στους τομείς της γεωργίας και των κατασκευών.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του State Department την οποία παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εκατοντάδες παιδιά, κυρίως Ρομά από την Αλβανία και τη Ρουμανία, υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία στην Ελλάδα και πωλούν διάφορα αγαθά στον δρόμο, ζητιανεύοντας ή διαπράττοντας μικροκλοπές. Επίσης, γυναίκες από τη Νιγηρία που μεταφέρονται στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, μετά υποβάλλονται σε σωματεμπορία στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Όπως τονίζεται στην έκθεση, η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα κριτήρια για την εξάλειψη της σωματεμπορίας, ωστόσο, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σωματεμπορία, η «νόσος» της Ελλάδας των ημερών μας

Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν μέσα στο 2012 σε περισσότερες συλλήψεις σωματεμπόρων, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονική περίοδο και έκαναν σημαντικές προσπάθειες για την εκπαίδευση της αστυνομίας, αλλά και του δικαστικού σώματος, σε ζητήματα της εμπορίας ανθρώπων. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι υπήρξε στενή συνεργασία των αστυνομικών αρχών με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τόσο για τη διαλεύκανση υποθέσεων σωματεμπορίας, όσο και στην χορήγηση καταλύματος και στην προσφορά φιλοξενίας σε θύματα τέτοιων υποθέσεων Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι δεν υπήρξε καμία σύλληψη, ούτε και δίωξη αξιωματούχων που καταγγέλλεται ότι συμμετείχαν σε κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, αν και υπήρξαν συγκεκριμένες αναφορές για χαμηλόβαθμους αξιωματούχους της ελληνικής αστυνομίας. Τέλος, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση συνέχισε να εφαρμόζει το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Μόσχα και Πεκίνο δεν …ξέρουν

Η Μόσχα και το Πεκίνο αντέδρασαν με δριμύτητα στη δημοσίευση της έκθεσης του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την εμπορία και την εκμετάλλευση ανθρώπων στον κόσμο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατατάσσει τη Ρωσία στον κατάλογο των χωρών που δεν λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων. Η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να διατυπώνουν μονομερείς και αυθαίρετες κατηγορίες εναντίον της.

Η Κίνα βρισκόταν σε μία λίστα χωρών υπό παρακολούθηση τα τελευταία εννέα χρόνια, αλλά δεν μπορούσε πλέον να εξαιρεθεί από την λίστα με τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται και η Βόρεια Κορέα και η Ζιμπάμπουε. Το Ουζμπεκιστάν περιγράφεται στην έκθεση ως χώρα-πηγή του trafficking για καταναγκαστική εργασία και πορνεία, το οποίο βρισκόταν στην λίστα των χωρών υπό παρακολούθηση τα προηγούμενα έξι χρόνια. Τρεις άλλες χώρες, το Αζερμπαϊτζάν, το Κονγκό και το Ιράκ, αφαιρέθηκαν από την λίστα παρακολούθησης επειδή πραγματοποίησαν πρόοδο ως προς την καταπολέμηση του φαινομένου.

Keywords
Τυχαία Θέματα