ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΠΙΟ ΑΓΧΩΜΕΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟ 2011

Οι Έλληνες επιχειρηματίες βίωσαν το 2011 με περισσότεροι στρες απ’ ότι τον προηγούμενο χρόνο. Έρευνα της Grant Thornton δείχνει ότι η Ελλάδα, μαζί με την Μποτσουάνα και την Ταϊλάνδη,  είναι από τις ελάχιστες χώρες όπου αυξήθηκαν τα ποσοστά άγχους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η παγκόσμια έρευνα έγινε σε δείγμα 6.000 επιχειρήσεων της International Business Report (IBR) της Grant

Thornton και δείχνει ότι τα επίπεδα του στρες που αισθάνονται οι επιχειρηματίες παγκοσμίως, εμφανίζουν τη μικρότερη ετήσια αύξηση από το 2005.

Βέβαια, η έρευνα δείχνει πως οι Έλληνες επιχειρηματίες βίωσαν το 2011 περισσότερο στρες σε ποσοστό 67%,  από ότι το 2010 (61%). Παρατηρώντας ότι συνολικά στις χώρες PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) ο μέσος όρος είναι 40% για το 2011 και 60% για το 2010, καταγράφεται το συμπέρασμα, ότι, για μία ακόμη φορά, ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, υπερτέρησε και στα επίπεδα διαχείρισης του στρες.

Κοινή και κύρια αιτία εργασιακού άγχους στην Ελλάδα (45%) και στις υπόλοιπες χώρες PIGS (47% κατά μέσο όρο) εμφανίζεται η πίεση για επίτευξη στόχων.

Ενδιαφέρον σημείο αποτελεί το γεγονός ότι μόνο το 19% των Ελλήνων επιχειρηματιών κάνουν διακοπές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το στρες, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις χώρες PIGS είναι 38%, για την ΕΕ 50%, και παγκοσμίως 42%.

Για τους Έλληνες, οι πιο δημοφιλείς τρόποι χαλάρωσης από το στρες είναι η άθληση/άσκηση (44%) και η ψυχαγωγία εντός (37%) και εκτός (43%) σπιτιού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως, ενώ το 2010, το 45% των διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων ανέφεραν αύξηση του στρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, το 2011, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 28%.

Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται σε όλο τον κόσμο· το 21% των διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων στη Βόρεια Αμερική ανέφεραν αύξηση του στρες κατά τους τελευταίους 12 μήνες, σε σύγκριση με 35% το 2010.

Η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού είναι αυτή με τα μεγαλύτερα επίπεδα στρες, με το 44% να αναφέρει αύξηση τους τελευταίους 12 μήνες, ποσοστό που έχει επίσης μειωθεί σε σχέση με το 58% του 2010.

Ακόμη και στη συντετριμμένη Ευρώπη, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της οικονομικής αναταραχής, η αύξηση του στρες έχει μειωθεί από 40% το 2010 σε 22% το 2011.

Ο Ed Nusbaum, CEO της Grant Thornton International, αναφέρει: «Καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζεται, η πλειοψηφία των επιχειρηματιών έχει μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως τη μείωση του άγχους, με τον προσανατολισμό σε πιο ρεαλιστικά μέτρα απόδοσης και στόχους. Αυτό ακριβώς ισχύει τόσο στις ανθηρές οικονομίες της Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, όσο και στην ταραγμένη Ευρώπη.»

Και συμπληρώνει ότι, «αυτό που παρατηρούμε σε πελάτες μας παγκοσμίως είναι η πιο αποτελεσματική διαχείριση αυτής της οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας. Οι επιχειρήσεις έχουν μάθει επίσης να αναλύουν καλύτερα τους κινδύνους, να συνυπολογίζουν την επίδρασ

Keywords
Τυχαία Θέματα