ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Εγχώριες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και έχουν ανάγκη για ρευστότητα έχουν μπει στο στόχαστρο εταιρειών-συμβούλων αραβικών συμφερόντων, αποκαλύπτει η ηλεκτρονική αλληλογραφία Σύρων και Λιβανέζων παραγόντων που βρίσκεται στην διάθεση του matrix24.gr.

Του Γιώργου Κιτσή

Στα μηνύματα που εστάλησαν τον Φεβρουάριο του 2012 φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση του Σύρου επιχειρηματία Ιμάντ Αλφαντέλ, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των κατασκευών, των δορυφορικών μεταδόσεων,

των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και η εταιρεία του εκπροσωπεί ομάδα πολυεθνικών εταιρειών, να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα και να παίξει το ρόλο του μεσάζοντα για την εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια.

Σε συγκεκριμένο e-mail προς λιβανέζο συνεργάτη του με τον οποίον θα έκαναν την συλλογή πληροφοριών και την ανάλυση για τις ελληνικές επιχειρήσεις ο κ. Αλφαντέλ αναφέρει το παράδειγμα της «πώλησης ενός από τους πλέον κερδοφόρους κλάδους του ΟΤΕ (των δορυφορικών)» και την εξαγορά από την Deutsche Telekom. «Σε αυτή την περίπτωση είχε ανατεθεί ο ρόλος του συμβούλου πώλησης στην Barclays Capital, ρόλο τον οποίο φιλοδοξούμε να αποκτήσουμε για άλλες εταιρείες», έγραφε ο κ. Αλφαντέλ που εκτός από τις δραστηριότητές του στην Συρία, φέρεται να συμμετέχει στην χρηματοοικονομική εταιρεία Arab Finance Corporation με έδρα το Λίβανο και στην Generation Alfa,  εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελβετία.

Η δουλειά της ομάδας του Σύρου επιχειρηματία χωριζόταν σύμφωνα με την αλληλογραφία σε τρία στάδια: α) στην ανάλυση των πληροφοριών για ελληνικές εταιρείες που έχουν «καλές βάσεις» αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, β) στη δημιουργία στρατηγικών πλάνων για την εξαγορά τους και γ) την έρευνα για τον εντοπισμό επενδυτικών κεφαλαίων των εταιρειών.

Σε περίπτωση «επιτυχημένου ντιλ», ο κ. Αλφαντέλ και η ομάδα του θα χρέωναν από 3,5% και 5% της αξίας της συναλλαγής για τις υπηρεσίες τους – είτε επρόκειτο για εξαγορά είτε για ενίσχυση ρευστότητας-, ενώ για κάθε μήνα δουλειάς ξεχωριστή αμοιβή ύψους έως 50.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα επιχειρηματιών και του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία έχουν φέρει στο φως της η βρετανική εφημερίδα Guardian και ο ιστότοπος Wikileaks.

Keywords
Τυχαία Θέματα