ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του εμίρης του Κουβέιτ να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ενόσω θεωρείτο βέβαιο ότι θα προκηρύξει εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έτσι, σήμερα η κυβέρνηση του Κουβέιτ προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για την 1η Δεκεμβρίου στη διάρκεια μιας έκτακτης συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα, ενέκρινε την τροποποίηση, που αφορά το εκλογικό σύστημα και ένα άλλο διάταγμα που καλεί τους Κουβεϊτιανούς

να εκλέξουν νέα εθνοσυνέλευση την 1η Δεκεμβρίου.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε διαδηλώσεις αύριο, Κυριακή, μετά την απόφαση του εμίρη του Κουβέιτ, σεΐχη Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Σάμπαχ, παρότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει αυστηρή προειδοποίηση κατά οποιασδήποτε παράνομης διαδήλωσης. Η αντιπολίτευση ζητά την διατήρηση του προηγούμενου εκλογικού νόμου του 2006, σύμφωνα με τον οποίον το Κουβέιτ αποτελείτο από πέντε εκλογικές περιφέρειες και κάθε μία εξέλεγε 10 βουλευτές. Σύμφωνα με τον νόμο εκείνο κάθε ψηφοφόρος μπορούσε να επιλέξει έως και τέσσερις υποψήφιους. Με την τροποποίηση η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό των υποψηφίων που μπορούν να επιλέξουν οι ψηφοφόροι σε έναν ή δύο.

Σημειωτέον ότι οι εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου είναι οι δεύτερες, που διεξάγονται φέτος και οι πέμπτες από το 2006.

Keywords
Τυχαία Θέματα