ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, που μαζί με τον κ. Ζανιά έχουν το δύσκολο έργο να καθοδηγήσουν την Εθνική Τράπεζα στην κρισιμότερη μεταπολεμικά οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και η οποία απειλή την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Έχοντας διατελέσει για πολλά χρόνια επικεφαλής στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων αλλά και της ναυτιλίας ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας

κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς είναι άνθρωπος με βαθιά γνώση των αναγκών αυτού που αποκαλούμε πραγματική οικονομία. Η νέα διοίκηση της Εθνικής θα συνδυάζει την μεγάλη εμπειρία του καθηγητή Γιώργου Ζανιά ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του ομίλου αμέσως μετά την παραίτησή του από υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών αλλά και τη μεγάλη εμπειρία του κ. Πέτρου Χριστοδούλου σε θέματα αγορών και επενδυτών ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου.

Οι τρεις τους έχουν το δύσκολο έργο να καθοδηγήσουν την Εθνική Τράπεζα στην κρισιμότερη μεταπολεμικά οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και η οποία απειλή την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Η σταθεροποίηση της κατάστασης, η επιτυχείς ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η διασφάλιση του ιστορικού ρόλου της Εθνικής Τράπεζας στο μεταβαλλόμενο τραπεζικό περιβάλλον και η σταδιακή ομαλοποίηση της τραπεζικής αγοράς με την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση.

Είναι η πρώτη φορά που ένα επιτελικό στέλεχος που προέρχεται από τον τομέα του corporate banking  καταφέρνει να αναρριχηθεί στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας. Ο κ. Τουρκολιάς εντάχθηκε στο δυναμικό της Εθνικής εντάχθηκε το 1997 ως Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών ενώ το  2002 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών. Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα ενώ τον Νοέμβριο του 2010 εξελέγη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Θεωρείται ένα από τα πλέον έμπειρα τραπεζικά στελέχη ενώ συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του κ. Τουρκολιά είναι η αγάπη του στην ομαδικότητα και τη συνεργασία.  Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος: «Πολύ νωρίς στην καριέρα μου αντιλήφθηκα ότι ένα αποτελεσματικό στελεχιακό δυναμικό πρέπει να είναι ο στόχος κάθε manager. Αισθάνομαι ότι οι συνεργάτες μου αποτελούν την ουσιαστικότερη στήριξη στους δύσκολους στόχους που έχω αναλάβει».

Είναι αυτό που λέμε «παραδοσιακός τραπεζίτης» και στο παρελθών δεν δίστασε ακόμα και να συγκρουστεί με νεότερα στελέχη, τα γνωστά golden boys, τα οποία επιδίωκαν το «φούσκωμα» των κερδών και την επίτευξη βραχυπρόθεσμων στόχων. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος συνδέεται φιλικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και έχει διατελέσει σύμβουλός του. Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε προτείνει στον κ. Τουρκολιά να αναλάβει το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο Γιώργος Ζανιάς είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και

Keywords
Τυχαία Θέματα