Επί τάπητος το νέο δάνειο και το «κούρεμα»

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αναπόφευκτη χαρακτηρίζει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ. «Η νέα αναδιάρθρωση του πλέον υπερχρεωμένου κράτους της Ευρωζώνης

είναι αναπόφευκτη», δηλώνει ο 95χρονος σήμερα Schmidt, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MarketWatch.

«Οι Γερμανοί θα επιχειρήσουν να λύσουν το ελληνικό πρόβλημα μέσω της συνηθισμένης οδού, ήτοι χορηγώντας κεφάλαια. Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους παραμένει. Είναι μαζί μας», επισημαίνει ο Χέλμουτ Σμιτ, που διετέλεσε Καγκελάριος της Γερμανίας την περίοδο 1974 – 1982.

Και εκτιμά: «Οι Γερμανοί θα συναινέσουν στη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα. Θα συμφωνήσουν σε μια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ – οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας αυτή τη στιγμή – θα πρέπει να προχωρήσουν στη μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες», εξηγεί.

Ταυτόχρονα προτείνει πως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια διεθνής διάσκεψη των πιστωτών της Ελλάδας, παρόμοια με εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί για την αναδιάρθρωση του γερμανικού χρέους, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την πλευρά της, σε έκθεσή της η ισπανική Caixa Βank, θεωρεί πως το 2014 είναι «κρίσιμο έτος για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής περιφέρειας» και κάνει ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα.

Η «ανάκαμψη της Ευρωζώνης ισχυροποιείται, αναγνωρίζει η ισπανική τράπεζα, και υποστηρίζει πως, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στις χώρες του ισχυρού ευρωπαϊκού Βορρά είναι βέβαιη, ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι και ο αδύναμος Νότος να κατορθώσει να ακολουθήσει το δρόμο αυτής της ανάκαμψης.

«Η Ιρλανδία πέτυχε την έξοδό της από το μνημόνιο. Η Πορτογαλία οδεύει προς το τέλος του πακέτου διάσωσής της και η Ελλάδα διανύει το δεύτερο – στη σειρά – οικονομικό της πρόγραμμα. Ωστόσο υπάρχουν πάντα αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει υπό το τρέχον bailout. Οι ανησυχίες για την ανάγκη ενός τρίτου δανείου προς την Αθήνα είναι πάντα ζωντανές» υποστηρίζουν οι αναλυτές της ισπανικής τράπεζας, αναλύοντας βήμα προς βήμα την πορεία των χωρών της περιφέρειας.

Επισημαίνουν πάντως, ότι τη μεγαλύτερη προσαρμογή την έχει καταγράψει η Ελλάδα, αφού θα είναι η πρώτη χώρα που κατόρθωσε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του τρέχοντος έτους, 2013.

«Το 2014 δεν θα είναι το έτος που η Ελλάδα θα πάψει να λαμβάνει βοήθεια από την τρόικα. Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει υπό αυστηρή επιτήρηση για τα επόμενα τρία χρόνια. Το 2014 θα κριθεί αν η Αθήνα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης», σπεύδει να διαμηνύσει η ισπανική Caixa Βank.

Keywords
Τυχαία Θέματα