ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΚΕΜΑΛ ΝΤΕΡΒΙΣ

Η εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ – Ε.Ε. για την Ελλάδα «είναι κοινωνικώς και πολιτικώς ανεδαφική» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ και πρώην υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς προτείνοντας παράλληλα «μια επιχείρηση μείωσης χρέους» για την Ελλάδα

Ο Κεμάλ Ντερβίς, αντιπρόεδρος του αμερικανικού «Brookings Institution» σήμερα, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο

ειδήσεων «Αναντολού» αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι «είναι κοινωνικώς και πολιτικώς ανεδαφική η εφαρμογή του προγράμματος (ΔΝΤ- ΕΕ) που ακολουθείται εδώ και δύο χρόνια, με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο χρονοδιάγραμμα».

Κάνοντας μία διάκριση μεταξύ των χρεών, αφενός της Ελλάδας και αφετέρου της Ισπανίας και της Ιταλίας, ο κ. Ντερβίς είπε ότι οι τελευταίες μπορούν μέσα στον χρόνο να μειώσουν το χρέος, ενώ «η Ελλάδα χρειάζεται μία επιχείρηση μείωσης του χρέους».

«Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι δημόσιο. Χρέος όχι του ελληνικού, αλλά του ευρωπαϊκού δημοσίου. Συνεπώς προκειμένου να ορθοποδήσει η Ελλάδα, η Ευρώπη θα πρέπει να δει εκ νέου σοβαρά τη μορφή του χρέους και να παράσχει στήριξη προς την Ελλάδα», είπε ο Κ. Ντερβίς.

Κληθείς να απαντήσει για το εάν είναι εφικτή η διαγραφή του χρέους είπε πως όλα είναι πιθανά, ωστόσο διευκρίνισε ότι το πιο εύκολο είναι να μειωθούν εκ νέου τα επιτόκια του δανεισμού, πράγμα που όπως είπε είναι ένα είδος μείωσης του χρέους.

Σχολιάζοντας για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο Ντερβίς τόνισε πως «δεν είναι δυνατό να βελτιωθεί η κατάσταση μόνο με εξωτερικό δανεισμό. Προκειμένου να υπάρξει βελτίωση εντός του ευρώ, πράγματι η Ελλάδα χρειάζεται η βοήθεια της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά η βοήθεια αυτή πρέπει να είναι ρεαλιστική».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που βιώνει ο ελληνικός λαός, είπε ότι «δεν φταίει σε τίποτα» απέδωσε ευθύνες στις προηγούμενες ηγεσίες και σε αυτό απέδωσε την εντυπωσιακή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέρριψε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός και ειδικά ο πληθυσμός με χαμηλό εισόδημα, παρά τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, δεν διακινδύνευσε να αποκοπεί από την Ευρώπη και το ευρώ».

Όμως όπως υποστήριξε υπάρχει στην Ευρώπη ένα είδος συμπεριφοράς, που εκτιμά λανθασμένα την κατάσταση στην Ελλάδα και υποτιμά τις δυσκολίες.

«Το μήνυμα των Ελλήνων ήταν {θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ}. Φαντάζομαι ότι και η Ευρώπη θα δεχθεί, ως αντίκρυσμα του μηνύματος αυτού, να προβεί σε κάποια βήματα. Εύχομαι, τα βήματα αυτά να είναι επαρκή, διότι το λάθος που υπήρξε μέχρι σήμερα ήταν το ότι τα βήματα ήταν μικρά».

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα