Επίκειται… πόλεμος κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το ξέσπασμα κόντρας μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα ωρών, ενώ ήδη το Μαξίμου πέταξε το γάντι στην Κουμουνδούρου, με διαρροή κυβερνητικού παράγοντα, σύμφωνα με την οποία «ο κ. Τσίπρας θα έχει ήδη μετανιώσει για όσα είπε το πρωί στον ΣΚΑΪ». Σημειωτέον ότι σε μαγνητοσκοπημένη του συνέντευξη (που είχε ληφθεί πριν τις συλλήψεις βουλευτών

και στελεχών της Χρυσής Αυγής), ο Αλέξης Τσίπρας σημείωνε πως «ο Μιχαλολιάκος απειλεί τον Σαμαρά» και υπογράμμιζε πως «είναι καθήκον του πρωθυπουργού να βάλει το μαχαίρι ως το κόκαλο».

Καβγάς για εκλογές

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών, όταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής παραιτηθούν από τις έδρες τους. Το Σύνταγμα προβλέπει πως, αν γίνει αυτό, τότε γίνονται επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες που χηρεύουν έδρες. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση, αναφερόμενη στα συγκεκριμένα σενάρια που κυκλοφορούσαν και πριν τις συλλήψεις των βουλευτών, ζητούσε εθνικές εκλογές «για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο». Τούτων δοθέντων, στην Κουμουνδούρου ήδη παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, υποπτεύονται ακόμη και σενάρια «συνταγματικής ακροβασίας» και «εκτροπής». Αυτό διότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποψιάζονται ότι μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να θελήσει να… αναβάλει την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών, αν και κάτι τέτοιο παραβιάζει το Σύνταγμα. «Βουλή με 282 έδρες δεν πρόκειται να δεχθούμε, ούτε για μία εβδομάδα. Ανάπηρη Βουλή σημαίνει ανάπηρη Δημοκρατία», σημειώνουν στο matrix24.gr κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «εδώ που φτάσαμε, τη λύση μπορεί να δώσουν μόνο οι εθνικές εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν αφενός τις κινήσεις των χρυσαυγιτών βουλευτών, αφετέρου τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν ήδη σημειώσει τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, στον Real FM, με τις οποίες ο κ. Βορίδης υπογράμμιζε ότι «ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τρία σενάρια που διασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα και είναι απολύτως δόκιμα». «Ετοιμάζονται να κάνουν το Σύνταγμα κουρελόχαρτο», είναι το πρώτο σχόλιο κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ και… το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να «χτυπήσει κόκκινο».

Keywords
Τυχαία Θέματα