Επίσκεψη Ολάντ στη Μόσχα

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη Μόσχα και η δεύτερη συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την 1η Ιουνίου 2012, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος είχε επισκεφθεί τη Γαλλία.

Στη πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, ο Φρανσουά Ολάντ συνοδεύεται από τη σύντροφο του Valérie Trierweiler και τέσσερις υπουργούς, τον Υπουργό Εξωτερικών Laurent Fabius, τον Υπουργό

Εσωτερικών Manuel Valls, τον Υπουργό Παραγωγικής Ανάκτησης Arnaud Montebourg και τον Υπουργό Πολιτισμού Aurélie Filippetti.

Στην αποστολή συμμετέχει και μια πλειάδα επιχειρηματιών και εκπροσώπων μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων, όπως της Airbus, Arianespace, Astrium, LVMH, Sanofi, SNCF, Thales και Total, όλοι στην αναζήτηση πολύτιμων συμβάσεων και ρωσικών κεφαλαίων για επενδύσεις στη Γαλλία.

Συριακή κρίση

Παρίσι και Μόσχα έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης, που είχε καταγραφεί και στη συνάντηση του Ιουνίου, αφού το Παρίσι επιθυμεί την απομάκρυνση του Σύρου Πρόεδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Μόσχα θεωρεί ότι οι Σύριοι πρέπει να αποφασίσουν για τη μοίρα τους.

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ» της Μόσχας, ο Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στη συριακή κρίση δήλωσε ότι «θα συζητήσουμε αυτό το θέμα και αναμένουμε ταχεία πολιτική απόφαση για να τερματιστεί η κλιμάκωση της βίας και να ξεκινήσει ο διάλογος για τη μετάβαση της εξουσίας στη Συρία».

Ανθρώπινα δικαιώματα

Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Γάλλος Πρόεδρος, μάλλον είναι απρόθυμος να τα συζητήσει, γιατί τον ενδιαφέρει περισσότερο η οικονομική πλευρά του ταξιδιού, δέχθηκε όμως ισχυρές πιέσεις γαλλικών κομμάτων και οργανώσεων και της δεξιά και της αριστεράς, ώστε να συζητήσει τις περιπτώσεις των τριών γυναικών του πανκ-ροκ συγκροτήματος «Pussy Riot» που καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια κάθειρξη για «χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση θρησκευτικού μίσους», καθώς και την περίπτωση του Sergei Magnitsky, του δικηγόρου που πέθανε στη φυλακή το 2009, μετά από την αποκάλυψη οικονομικού σκανδάλου στη Ρωσία.

Όπως αποκάλυψε η αμερικανική ΜΚΟ «Human Rights Watch» (HRW), στην τελευταία έκθεσή της, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημα, όσο σήμερα, από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα