Έρχεται ο Εισαγγελέας της διαφθοράς

Το τμήμα οικονομικών εγκλημάτων, που λειτουργεί από την αποκαλούμενη ομάδα-ράμπο των εισαγγελέων ενισχύεται και θεσμικά. Στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών περιλαμβάνεται διάταξη, με την οποία προωθείται για πρώτη φορά στη χώρα μας ο θεσμός του εισαγγελέα διαφθοράς.

Στόχος της ομάδας των οικονομικών εισαγγελέων, που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην Ευελπίδων, είναι να τεθεί επικεφαλής ένας αντεισαγγελέας εφετών, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς των κρατικών αξιωματούχων. Στο τμήμα αυτό εξάλλου υπάρχουν δεκάδες σοβαρές δικογραφίες και διενεργούνται έρευνες των

οποίων το αντικείμενο δεν μπορεί μεν να αποτιμηθεί οικονομικά, αλλά μετά βεβαιότητας  είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι  στο πεδίο των εισαγγελέων υπάρχουν ανοιχτές έρευνες που αφορούν σε προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, απάτες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του δημοσίου, προμήθειες νοσοκομεία και άλλες.  Για να θωρακιστεί και θεσμικά λοιπόν η ομάδα των εισαγγελέων, που έχει ήδη επιδείξει μεγάλο έργο, προωθείται η θέση του εισαγγελέα  διαφθοράς.

Όπως διευκρίνισε πρόσφατα και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης ο εισαγγελέας διαφθοράς δεν θα υποκαταστήσει ούτε θα υπερακοντίσει τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, οι οποίοι συνεχίζουν κανονικά μέχρι τη λήξη της θητείας τους να αναζητούν  δράστες οικονομικών εγκλημάτων έχοντας πανελλαδική … εμβέλεια.

Ο εισαγγελέας διαφθοράς θα ασχολείται μόνο με υποθέσεις κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων, και θα ορίζεται με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του εκάστοτε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών  και των άλλων μεγάλων πόλεων όπου θα υπάρξουν ανάλογες θέσεις.  Ως επικρατέστερη για τη θέση αυτή, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι είναι η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, η οποία είχε ουσιαστικά δημιουργήσει την ομάδα τον εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος στην Ευελπίδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα