ΕΤΕ: Η ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΜΑΣ ΕΦΕΡΝΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΛΩΝΙΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ!

Μια έξοδος της Ευρώπης από το ευρώ θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, υπογραμμίζει η Εθνική Τράπεζα σε έκθεσή της για το «κρίσιμο δίλημμα» των εκλογών.  

Η Εθνική υπολογίζει ότι η επαναφορά της δραχμής θα κόστιζε ακριβά στον μέσο Έλληνα, καταβαραθρώνοντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (ύστερα από την αναπόφευκτη υποτίμηση)

από τις 19.400 ευρώ του 2011 σε 8.700 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από την Κροατία (10.385 ευρώ), την Πολωνία (9.726) και τη Λετονία (9.102). Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η αθέτηση των συμφωνιών θα μετέτρεπε την Ελλάδα «σε παρία της διεθνούς κοινότητας, με τον οποίο λίγες χώρες θα ήθελαν να έχουν οικονομικές συναλλαγές». Παράλληλα, σημειώνει ότι η υποτίμηση του νέου νομίσματος δεν θα έδινε ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, δεδομένου ότι οι κλάδοι της οικονομίας -ακόμη και ο τουριστικός- βασίζονται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Η τράπεζα θεωρεί ότι η στρατηγική του Μνημονίου είναι πολυδιάστατη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονοσήμαντα, με ένα «υπέρ ή κατά» και εκτιμά ότι θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές αλλαγές, όπως η επέκταση της χρονικής διάρκειας προσαρμογής και η αυξημένη πρόνοια για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Ολόκληρη η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας

Keywords
Τυχαία Θέματα