Εθνική: Μεγάλες προσδοκίες και … προβληματισμός

Μεγάλες προσδοκίες δημιουργούνται για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας καθώς πηγές της τράπεζες, ανεπίσημα, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον επιχειρηματικών κύκλων, κυρίως εφοπλιστών, να καλύψουν μέρος της αύξησης κεφαλαίου. Επίσης πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση της οικογένειας Λάτση είναι να καλύψει το ποσοστό που της αναλογεί περίπου 10%.

Τα στοιχεία πάντως δεν είναι ευνοϊκά για την Εθνική. Η τράπεζα

έκλεισε τη χρήση του 2012 με αρνητικά ιδία κεφάλαια ύψους 1,88 δις. ευρώ. Οι νέοι μέτοχοι θα πρέπει να καλύψουν την αρνητική καθαρή θέση και να τοποθετήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Έτσι με στόχο η Εθνική να διαθέτει κεφάλαια 8,65 δις. ευρώ η τράπεζα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί με 9,75 δις. ευρώ. Πολλοί αναλυτές εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους κατα πόσο είναι πιθανό να βρεθούν επενδυτές οι οποίοι να συμμετέχουν σε μια τέτοιου τύπου συμφωνία. Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/BV, τιμή προς λογιστική αξία, στο 0,7. Δηλαδή, μια τράπεζα με καθαρή θέση, κεφάλαια, ύψους 10 δις. ευρώ αποτιμάται στο χρηματιστήριο με 7 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές η Εθνική, μετά την ανακεφαλαιοποίησή της, εκτιμάται ότι θα διαπραγματεύεται κοντά στα 6 δις. ευρώ (ή 0,7 φορές τα κεφάλαια ύψους 8,65 δις.). Έτσι ενώ η τράπεζα θα ενισχυθεί με κεφάλαια 9,75 δις. ευρώ την επόμενη ημέρα θα αποτιμάται στα 6 δις. ευρώ ή 32% χαμηλότερα.

Ασφαλώς υπάρχουν ειδικού τύπου επενδυτές οι οποίοι για στρατηγικούς λόγους θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να καλύψουν τις ζημιές προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο μιας μεγάλης τράπεζες, με ισχυρή διεθνή παρουσία, όπως είναι η Εθνική Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση το αν υπάρχουν ή όχι επενδυτές θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Πάντως πρέπει να υπογραμμιστεί ότι για τους σημερινούς μετόχους της Εθνικής για να αποφύγουν την απομείωση της περιουσίας τους θα πρέπει οι ίδιοι να καταβάλουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Διότι αν το βάλουν άλλοι επενδυτές τότε καταβάλλοντας το 10% θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν το 90% των μετοχών που θα καλύψει το ΤΧΣ. Δηλαδή, το ποσοστό των παλαιών (σημερινών) μετόχων θα περιοριστεί δραστικά.

Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι της 29 Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, θα έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα και οι δυνατότητες τη ιδιωτικής συμμετοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα