Ευρω-καταδίκη για τη κατάσχεση αδρανούς λογαριασμού

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ο γιος του Αναστασίου Ζολώτα, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές Αρχές κακώς είχαν κατάσχει τα 30.550 ευρώ, που βρίσκονταν σε αδρανή τραπεζικό λογαριασμό του πατέρα του, λόγω παρέλευσης 20ετίας.

Ο θανών είχε φύγει στο εξωτερικό και όταν επέστρεψε ύστερα από περισσότερα από 20 χρόνια και επιχείρησε να κάνει ανάληψη, τον ενημέρωσαν ότι το περιεχόμενο του λογαριασμού είχε κατασχεθεί. Την κατάσχεση έκριναν νόμιμη τα ελληνικά πολιτικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος. Ο Αν. Ζολώτας σκόπευε να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά πέθανε πριν προλάβει. Τελικά, προσέφυγε

στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο γιος του, Παναγιώτης.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχη την Ελλάδα, για παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της περιουσίας και την υποχρέωσε να καταβάλει στον ενάγοντα 15.000 ευρώ για υλική βλάβη. Σύμφωνα με την απόφαση, το ελληνικό κράτος υποχρεούτο να ειδοποιήσει εγκαίρως τον πελάτη της, για τον κίνδυνο κατάσχεσης των χρημάτων του σε λογαριασμό που είχε παραμείνει αδρανής για περισσότερα από 20 χρόνια.

ΠΑράλληλα, εκτίμησε ότι ο λογαριασμός δεν έμεινε ποτέ αδρανής, κρίνοντας ότι αποτελεί συναλλαγή η πρόσθεση των τόκων στο αρχικό κεφάλαιο του καταθέτη.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το τελευταίο διάστημα την προοπτική κατάσχεσης των αδρανών λογαριασμών υπέρ του Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα