Ευρώ…«Ράμπο» κατά της φοροδιαφυγής

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στο στόχαστρο σε πρώτη φάση μπαίνουν όλες οι ύποπτες για φοροδιαφυγή ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών, με πρώτους στην λίστα γιατρούς και δικηγόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρόικα στην έκθεσή της για την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε γιατρούς και δικηγόρους και ζητά εντατικούς ελέγχους στους ελεύθερους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος. Γιατροί και δικηγόροι είναι από τους συνήθεις ύποπτους για φοροδιαφυγή

βάσει των στοιχείων και καθόλου τυχαία οι πιστωτές μας επιμένουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η φοροδιαφυγή στον κλάδο των δικηγόρων ανέρχεται στο 78,79% ενώ κατά μέσο όρος ένας δικηγόρος αποκρύπτει εισοδήματα 24.032 ευρώ τον χρόνο. Η ίδια μελέτη δείχνει πως στα ιατρικά επαγγέλματα η φοροδιαφυγή διαμορφώνεται στο 76,38% και κάθε γιατρός κρύβει από την εφορία ποσά της τάξης των 29.343 ευρώ.

Το ΣΔΟΕ πάντως ήδη έχει ξετρυπώσει αρκετά λαβράκια ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς γιατρών και δικηγόρων:

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού του ΕΣΥ που βρέθηκε να έχει καταθέσεις πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ οι οποίες προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα, με άγνωστη προέλευση. Ανάλογη και η περίπτωση δικηγόρου που έβαλε στην άκρη για τις δύσκολες ποσό 1,5 εκατ. ευρώ τα οποία δεν δήλωσε ποτέ στην εφορία και φυσικά δεν μπορούσε να τα δικαιολογήσει.

Η φοροδιαφυγή οργιάζει και η αγορά λειτουργεί ασύδοτα, για αυτό και από το Σεπτέμβριο κιόλας έχει συμφωνηθεί να μεταβούν στην Αθήνα ομάδες ομάδες κρούσης από «ευρω-ράμπο» κατά της φοροδιαφυγής πιάνουν δουλειά από τις αρχές του έτους στη χώρα μας.

Θα λειτουργούν υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν και με στόχο τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων και «μαύρου χρήματος» και την ταχεία απονομή φορολογικής δικαιοσύνης.

Στην ομάδα θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, ενώ στο έργο τους θα συνδράμουν με την τεχνογνωσία και την ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος Αυστριακοί και Γερμανοί. Το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής αναπτύσσει η Ομάδα Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αστοχίες και οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το 2012 στην πάταξη της μάστιγας της φοροδιαφυγής, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, της πολιτικής αβεβαιότητας και της ανεπάρκειας της διοίκησης.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν η ατιμωρησία και η ανισότητα απέναντι στον νόμο, σε μια στιγμή που οι επιπτώσεις από τα επώδυνα μέτρα γίνονται ιδιαίτερα αισθητές για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα