ΦΙΛΙΠ ΑΓΚΙΟΝ: «ΘΑ ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ»

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Die Ziet» o σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ, Φιλίπ Αγκιόν μιλά για τις επιλογές που έχει η χώρα μας, ενώ αναφέρει (μεταξύ άλλων) ότι «Αν συνεχίσουν να τιμωρούν τους Έλληνες, οι Γερμανοί θα αυτοτραματιστούν».

Ο επιφανής Γάλλος οικονομολόγος λέει (μεταξύ άλλων) στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα: «Οι τράπεζες στη νότια Ευρώπη θα χρειαστούν επιπλέον βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

και το Ταμείο Σταθερότητας. Και οι χώρες του Νότου θα χρειαστούν και άλλο κούρεμα του χρέους. Δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορέσουν κάποτε και πάλι να αναπτυχθούν σωστά».

Ο Αγκιόν αναφέρθηκε και σε μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας ας από το ευρώ: «Μια έξοδος της Ελλάδας θα κόστιζε πολύ ακριβά. Η Γαλλία θα έχανε αμέσως περίπου 80 δισ. ευρώ. Κάπως έτσι, ολόκληρη η Ευρώπη θα αποκτούσε ένα τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, οι ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες θα ξέμεναν από χρήματα, καθώς πανικόβλητοι οι καταθέτες θα λεηλατούσαν τους λογαριασμούς τους. Αν φύγει η Ελλάδα, ο κόσμος θα αναρωτηθεί: Και ποιος θα είναι τώρα ο επόμενος; Σε αυτή την υπόθεση οι προσδοκίες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνέπειες της χρεοκοπίας της Lehman Brothers».

Για το τι πρέπει να γίνει, ο Αγκιόν λέει: «Ας δώσουμε στους Έλληνες περισσότερο χώρο να ανασάνουν. Ας κάνουμε πιο ήπιους τους όρους και ας ζητήσουμε σε αντάλλαγμα τις σωστές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται υπομονή». Πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να τιμωρήσει λίγο τους Έλληνες, όταν τους επέβαλε σκληρά μέτρα λιτότητας. Μου θυμίζει την ταινία «Η άσπρη κορδέλα» του Mίχαελ Χάνεκε… Σε αυτή την ταινία υπάρχει ένας ιερέας, ο οποίος μονίμως τιμωρεί και χτυπά. Έτσι συμπεριφέρθηκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Μόνο που στο τέλος θα αυτοτραυματιστούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα