ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

Κρίσιμη συνάντηση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας για μισθούς – συμβάσεις. Οι κοινωνικοί εταίροι, με την παραίνεση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη, συναντώνται σήμερα, μεσούσης της προεκλογικής κόντρας, για να διερευνήσουν εάν υπάρχει πεδίο συνεννόησης.

Στο υπουργείο Εργασίας, στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων, υπό την προεδρεία του υπηρεσιακού υπουργού, προκειμένου να συζητήσουν πάνω στην πρόταση του Αντώνη Ρουπακιώτη, για μορατόριουμ

στις μειώσεις μισθών και στη λήξη των συμβάσεων, τουλάχιστον έως τη διενέργεια των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Βασικό επιχείρημα του υπουργού, που ως έγκριτος νομικός έχει κατά καιρούς εκφραστεί κατά των προβλέψεων του Μνημονίου, κυρίως όσον αφορά στα εργασιακά,  είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, έχουν ταχθεί υπέρ της αλλαγής των συγκεκριμένων προβλέψεων. Βέβαια να σημειωθεί εδώ, ότι στην πραγματική οικονομία, οι μειώσεις των μισθών αγγίζουν και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 22%.

Η πρόταση πάντως του κ. Ρουπακιώτη, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΕΒ, με την αντιπρόταση για κατάργηση των μειώσεων στους κατώτατους μισθούς, συμφωνία όμως για μειώσεις στους κλαδικούς. Και έτσι, ξεκίνησε η πολιτική κόντρα μεταξύ ΣΕΒ και ΠΑΣΟΚ.

Με την πρόταση των Βιομηχάνων, δεν φαίνεται να συμφωνούν οι έμποροι, που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Οι έμποροι βέβαια, βρίσκονται ήδη σε διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους, και χθες, πρότειναν μειώσεις στους μισθούς της τάξης του 11%. Βέβαια, οι μειώσεις θα αφορούν στο σύνολο των εργαζόμενων στο εμπόριο, ανεξάρτητα από την ειδικότητα. Σήμερα, για παράδειγμα, άλλη σύμβαση ισχύει για τους λογιστές σε μια εμπορική επιχείρηση και άλλη για τον εμποροϋπάλληλο – ταμία.

Η ΓΣΕΕ οχυρώνεται πίσω από την πάγια θέση της για προστασία των συλλογικών συμβάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα