«Γερή μπάζα» για τους Βόρειους

06:58 6/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Διάσωση στην διάσωση… όλο και κάτι θα μείνει: Ναι είναι αλήθεια ότι οι Γερμανοί και οι άλλες πλούσιες χώρες του Βορρά έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συμβάλλουν στην διάσωση των χωρών του Νότου, αλλά βεβαίως όχι με το αζημίωτο! Δεν είναι λίγες οι φορές που το έχουμε επισημάνει, αλλά φαίνεται πως «ξύπνησαν» και οι άλλοι στο εξωτερικό που μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν «πολέμιοι» της Αθήνας και πλέον διαπιστώνουν το ..προφανές.

Ο διεθνής Τύπος τις προηγούμενες ημέρες επισήμανε με εκτενή ρεπορτάζ ότι μετά από τρία και

πλέον χρόνια διασώσεων στην ευρωζώνη που κόστισαν σχεδόν 400 δισ. ευρώ, οι φορολογούμενοι των βορείων χωρών της ευρωζώνης δεν έχουν χάσει ούτε σεντ!

Αντίθετα, όχι μόνον δεν έχασαν αλλά όπως προκύπτει οι κυβερνήσεις στη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, έχουν εξοικονομήσει αρκετά δισ. ευρώ εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης του κόστους δανεισμού τους στις αγορές…

Είναι χαρακτηριστικό πως έρευνα της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz, έχει υπολογίσει ότι το Βερολίνο έχει εξοικονομήσει 10,2 δισ. ευρώ στην περίοδο 2010-2012 εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, καθώς οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν από το 3,39% στο 1,18% τώρα.

Μια άλλη έρευνα, του Jens-Hogrefe στο οικονομικό ινστιτούτο IfW, υποδηλώνει ότι ο γερμανικός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός εξοικονόμησε 8,6 δισ. ευρώ το 2011 εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και της επίδρασης από το safe-haven με τους επενδυτές να τοποθετούνται στη Γερμανία.

Αυτά τα ποσά αυξήθηκαν στα 9,6 δισ. ευρώ το 2012 και μόνο η επίδραση του safe-haven ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ το 2013, αναφέρει το IfW.

Η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γαλλία ίσως να μην έχουν κερδίσει τόσο πολύ όσο η Γερμανία, αλλά έχουν επίσης δει μια σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού στη διάρκεια της κρίσης.

Δεδομένων όλων αυτών, είναι λογικό η Γερμανία να πιέζει για αυστηρή λιτότητα τις χώρες του Νότου και από την άλλη να «τρενάρει» όσο το δυνατόν τις όποιες αποφάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια γρήγορη έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης: Μόνον που μια τέτοια πολιτική εάν συνεχιστεί για πολύ ακόμη μπορεί και να γυρίσει «μπούμερανγκ». Και στο Βερολίνο μπορεί να μην βιάζονται, ξέρουν όμως ότι αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί για πολύ ακόμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα